Kolumni: Kaikesta ei voi olla samaa mieltä

Hei kaupunkilehden lukija! Olen Eparin uusi kolumnisti, sallithan minun esittäytyä. Nimeni on Mikko Muilu ja olen toisen kauden valtuutettu Seinäjoen kaupunginvaltuustossa. Olen tehnyt opettajan töitä ympäri maakuntaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, jonka lisäksi olen tehnyt vuosia perustutkimusta lääketieteen ja ohjelmoinnin saralla.

Mielenkiinnon kohteet ja uteliaisuus ovat ohjanneet uravalintoja suunnittelun sijaan. Uusimpana luottamustoimenani minulle annettiin Seinäjoen elinvoimalautakunnan puheenjohtajuus.

Olen aktiivinen kiinnostuja ja innostuja. Jos huomaan uuden mielenkiinnon kohteen, pystyn viettämään tunti- tai päiväkausia aiheeseen perehtyen. Rakastan ihmisten kanssa vuorovaikuttamista ja tämä on johtanut siihen, että olen päätynyt mukaan moneen toimintaan vanhempainyhdistyksestä eri yhdistyksiin ja seuroihin. Se lienee myös syy politiikkaan mukaan päätymiselle.

Politiikka on pohjimmiltaan yhdessä tekemistä, keskustelua ja kaikkien kaupunkilaisten äänen tuomista mukaan keskusteluun. Uskon myös, että toisten ihmisten kanssa keskustelemalla on mahdollista luoda yhteisymmärrystä ja kaikkia kunnioittavia päätöksiä.

Sellaiset eivät synny sanelemalla tai pakottamalla, vaan oma kantansa täytyy pystyä perustelemaan niin selvästi, että toinen osapuoli ymmärtää miksi asia on tärkeä. Jos tähän ei pysty, saattaa päätöksistä jäädä päällimmäiseksi paha mieli ja jopa katkeruus.

Kaikesta ei voi, eikä tarvitsekaan olla samaa mieltä, mutta on tärkeää, että kaikki päättäjät ymmärtävät pelaavansa samassa joukkueessa yhteisen edun hyväksi. Silloin tällöin tämä unohtuu. Se voi näyttää samalta kuin jalkapallopelissä saman joukkueen pelaajat kampittaisivat toisiaan saadakseen tehdä maalin itse, tai ainakin estääkseen jotain omaa pelaajaa maalin teossa.

Onneksi näitä tilanteita ei ole ollut Seinäjoella kovinkaan monta edellisen valtuustokauden aikana. Toivon syvästi kunnioittavan hengen ja hyvän keskusteluyhteyden säilymistä jatkossakin. Kukaan ei voi tietää kaikkea ja kaikki tarvitsevat toisiaan. Ihan niin kuin pelaajat jalkapallojoukkueessakin.

Mikko Muilu

Vihreiden kaupunginvaltuutettu