Kolumni: Kallein asia natisevassa laivassa

Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia. Vaikka asian jakaminen omasta syystämme takkuaa, toivoa ei ole menetetty. Niin kauan kuin Jeesus on keikkuvan laivan peräsimessä, ykkösasia pysyy kärjessä. Auta armias, jos toisin käy!

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuus on yleisempi puheenaihe kuin aikoihin. On vain ajan kysymys, kun näemme, miten sukupolvien ajan rakennetun kirkon käy. Onko kirkossakin ryhdyttävä vihkimään naisia ja miehiä keskenään avioliittoon? Entä miten kirkko suhtautuu lisääntyvään vaatimukseen, että ihmisen on saatava itse päättää, onko hän mies vai nainen?

Muutama vuosi sitten lainsäätäjät vakuuttivat, ettei valtiovallan päätös vaihtaa avioliitto sisällöltään uudeksi vaikuta kirkon autonomiaan ja itsenäiseen avioliittokantaan. Rauhoittavat lupaukset ovat loppuneet kerralla ja äkisti. Nyt kirkkoa haastetaan oikeuteen, kun se koettaa pitää kiinni Raamattuun perustuvasta kannastaan.

Talousmaailmaa pyörittävät suuryritykset, etujärjestöt, kulttuuriväki, puolueet ja tiedotusvälineet toistavat yhteen ääneen: Kirkko hiljaa. Menkää pois häiritsemästä vanhentuneen sanomanne kanssa. Raamattu on pelkkä este uuden ihmiskuvan esiinmarssissa!

Kirkkomme herätysliikkeistä Herättäjä-Yhdistys on asettunut johtajiensa äänellä etujoukkoihin pyrkiessään muuttamaan kirkon avioliittokantaa. Seurakuntamme heränneitä näin yksimielinen kannanotto hämmentää. Vaikka koko seuraliikettä sitovaa kantaa ei ole säädetty, uutiskynnyksen ylittävä viesti on ollut täysin yksimielinen: kirkossa on alettava vihkiä myös miehiä keskenään avioliittoon, samoin naisia.

Elämme aran ja pelokkaan kuiskuttelun aikaa. Lamaantumisen oireet on nähtävillä. Pastoraalinen ohje olisi käyttökelpoinen: Myös kirkon kannan mukainen sanoma sietäisi tulla julki. Sellaisiakin körttipappeja ja -johtajia on onneksemme olemassa. Arka ihminen kaipaa rohkaisua.

On epämiellyttävää, miten monella eri tavalla synti erottaa ihmisen Jumalasta. On vain yksi Jumala ja vain yksi tie hänen luokseen. Raamattu avaa tätä tietä, koska sen sanoma on Jeesuksen kivulla ja vaivalla jokaiselle hankkima armo ja pelastus.

Tapio Hirvilammi

Nurmon kappalainen