Kolumni: Karanteenia pyhät ja arjet

Terrieri synnyttää mielikuvan ärhäkästä ja itsepäisestä koirarodusta, sama mielikuva sopii myös ihmisiin. Sen sijaan terrierin ja terrorin yhteys on korkeintaan teoreettinen. Terrierin alkuperä on latinan terra eli maa. Se taas johtuu siitä, että terrierit ovat pyydystäneet koloissa pesiviä eläimiä.

Kapu on iloinen ja reipas borderterrieri. Se on seurakoira, mutta siitä olisi vaikka mihin, sillä lajinkehitys ja jalostus eivät ole typistäneet sen ydintä, ystävällistä luonnetta. Saattaa se tiukan paikan tullen päästää esiin sisäisen terrierinsä. Kapu siitä tuli, kun sen virallinen nimi on pitkä, vaikea ja hämäävä. Palaan siihen lopuksi.

Pajuluoman varren puistokäytävillä ulkoilutettavat koirat näyttävät silmämääräisesti kuuluvan terrierien laajaan sukuun. Ne ovat matalajalkaisia, viisaita ja säyseitä. Aggressiot nousevat harvoin pintaan. Koira on ihmisen lailla sosiaalinen eläin. Joudun Kapun kanssa toki kohtaamisiin, joissa kemiat tyrskivät. Konfliktin eskaloituminen täysimittaiseksi rähinäksi johtuu useimmiten hihnan toisesta päästä annetusta hallitsemattomasta nykäisystä. Sen luontokappale käsittää merkiksi. Näitä tilanteita voi välttää tekemällä reittiin mutkan tai oikaisun, perääntyminekään ei ole raukkamaista. Seurakoiran ei tarvitse tykätä kaikista, kunhan edes sietää.

Meille riittää tilaa aamu-, päivä- ja iltalenkillä kohdata ja ohittaa toisia koiranulkoiluttajia THL:n suosittelemalla turvaetäisyydellä. Sen sijaan eräänä sunnuntaiaamuna karanteenin alkuvaiheessa jouduimme törmäyskurssille Myllysaaressa lähtiessämme ylittämään ”sutikoita” – omalaatuinen sana kävelysillalle – kun toisessa päässä ahtaalle väylälle pyrki noutaja omistajansa kanssa. Riskiryhmään kuuluvana piti vetäytyä, ja kun pari ohitti meidät, sanoin, että nyt turvaetäisyys oli vaarantua. Tuulenpuuska sieppasi viestini, kun ulkoiluttajan korvilla olivat kuulokkeet.

Karanteenissa päivät tuntuvat sunnuntailta!

JK/Kapun virallinen nimi Cappuccino kuulostaisi yhtä imelältä, kuin jos kuningasmetsuri Jaakko Pessinen joisi eväskahvinaan Cappuccinoa.

Turja Turenius

eläkeläinen, kasv.kand.