Kolumni: Kiitokset possuille ja mustekalalle

Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Esteettistä mielihyvää tuottava asia voidaan sen sijaan nimetä kauneudeksi, joka on hyvin subjektiivinen kokemus. Taiteen ei tarvitse olla kaunista. Taiteen ei tarvitse antaa vastauksia.

Yleensä minä valitsen ohjelman mieluummin K-12 ikärajalla kuin uhmaan oman mieleni järkkymistä arjen kiireiden keskellä. Siksi en ollut oitis syöksymässä Netflixiin, kun etelä-korealaisen Squid Gamen suosiosta uutisoitiin. Mieheni katsoessa kyseistä sarjaa kävin kuitenkin vilkaisemassa ja minulle tuli tunne, että en voi sulkea silmiäni tältä tarinalta. Halusin ymmärtää, miksi sen suosio on maailmanlaajuisesti niin suuri.

Välillä minua oksetti ja poistuin keittiöön, mutta palasin silti joka kerta. Sarjan loppuessa olin onnellinen sitkeydestäni, sillä olin kokenut vahvasti tämän tarinan, jonka kerroksellisuus kosketti minua. Kyse on paljon monimuotoisemmasta yhteiskuntakuvasta kuin vain taidokkaasti toteutetut joukkoteloitukset ja sarjan visuaalinen värikkyys.

Suurin osa alle kuusitoistavuotiaista katsoo sarjan. Mikäli kotona sarjaa ei saa katsoa, se katsotaan kavereilla tai vähintäänkin sen maailmaan pääsee uppotumaan TikTokissa. Olemmeko me aikuiset keskustelleet nuorten kanssa tämän sarjan herättämistä tunteista?

Minulle kävi jo lyhyessä ajassa turtuminen joukkoteloituksille. Sarjan loppua kohden verilöylyt alkoivat tuntua arkipäiväisiltä ja hämmennyin sekä kauhistuin myös tästä reaktiostani.

Suurimmalle osalle nuoria television, elokuvien ja pelien raakuus on jokapäiväistä viihdettä. Välillä viihde muuttuu taiteeksi, kun se jälleen koskettaa ja resonoi jonkin omakohtaisen kanssa. Näin kävi Etelä-Pohjanmaalla Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Siat -näyttelyn kanssa. Valitettavasti emme saaneet kuulla nuorten ajatuksista, vaan heidän kokemuksensa sivuutettiin röyhkeästi.

Pahin elämänhalun uupumisen ja kalkkeutumisen merkki on nuorten aliarvioiminen, joka on aivan eri asia kuin vastuun ottaminen, tuen tarjoaminen ja tarvittaessa nuoren suojeleminen. Taiteen tekijä ei ole diktaattori, joka valitsee taiteensa aiheuttamista tunteista oikean tai väärän.

Taiteen tekijän tehtävä on aikaansaada tunteiden kirjo. Onneksi olkoon Squid Gamen luojat, Laura ja Terike!

Natalil Lintala

teatteritaiteilija, E-P:n Opiston teatterinlinjan opettaja