Kolumni: Kiusataanko nuoria siellä missä vähiten odottaisi?

Oletus on, että harrastuspiireissä nuoret voivat olla vapaasti omanlaisiaan ja harrastaa omalla tavallaan. Valitettavasti se on vain ideaalitilanne. Selvitimme Seinäjoen nuorisovaltuuston kanssa, mikä urheiluseurojen kiusaamistilanne on nuorten mielestä.

Teimme keväällä nuorisovaltuuston kanssa kiusaamiskyselyn urheiluseuroille, johon halukkaat saivat vastata. Yllättävän moni seuroista vastasi suoraan, etteivät he halua osallistua kyselyyn.

Kyselyyn osallistuneiden vastaukset saivat meidät huolestumaan. Kyselyyn vastasi yhteensä 58 iältään 11–18-vuotiasta nuorta. 98,3 prosenttia vastaajista oli tyttöjä, loput poikia. 20,7 prosenttia vastaajista kertoo kokeneensa kiusaamista ainakin toisinaan.

Kiusaamistapauksissa kiusaajana on toiminut 92-prosenttisesti joukkuekaveri ja kahdeksanprosenttisesti yleisö. 48 prosenttia ei kertonut kiusaamisesta kenellekään. Noin 16 % kertoi kaverille ja saman verran kertoi vanhemmille. 21 % kertoi kiusaamisesta valmentajalle.

24 prosenttia kertoo nähneensä kiusaamista urheiluseurassa. Nähneistä 52 prosenttia ei puuttunut siihen.

Kiusaamisen ehkäisemiskeinoiksi esitetään ryhmäytymistä, puhumista, henkilökohtaisia keskusteluja valmentajan kanssa tai kiusaajalle varoituksen antamista. Tärkeänä pidetään myös omaa esimerkkiä kiusaamattomuudesta ja kaikkien mukaan ottamista.

Seinäjoki tunnetaan laajoista harrastusmahdollisuuksistaan. Täältä löytyy varmasti lähes kaikille hyvä harrastus, joka parhaimmillaan ehkäisee syrjäytymistä ja antaa yhteisöllisyyden tunnetta. Liian usein tilanne on kuitenkin eri.

Vanhemmilla on tärkeä rooli nuorten elämässä. Käyttäkää hetki päivästänne kuunnellaksenne nuoria. Oma nuoresi ei enää ehkä ole pieni kullannuppusi. Hän saattaa voida huonosti.

Muutetaan maailmaa rakkaudella, ei kiusaamisella.

Dariush Rahim

Seinäjoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja