Kolumni: Korona myös opettaa

Kirjoittaako vai eikö kirjoittaa, kas siinä pulma, voisi Shakespearekin todeta. Ilma on nyt sakeana koronavirusta koskevista viesteistä, artikkeleista ja mielipiteistä, onneksi ei sentään itse viruksesta. Tässä tilanteessa minullakaan ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin kirjoittaa ns. päivän aiheesta.

Koronaviruksen seuraukset niin terveydenhuollolle ja ihmisten arjelle kuin koko maamme taloudellekin ovat jo nyt suuremmat kuin kukaan vielä kuukausi - puolitoista sitten osasi ennakoida. Toki joku jälkiviisas varmaan väittää tietäneensä tasan tarkkaan, kuinka tässä tulee käymään, mutta jätetään se omaan arvoonsa. Myöskään tilanteen jatkokehityksestä ja kestosta ei kenelläkään ole varmaa tietoa, joten jätetään nekin spekulaatiot sikseen.

Se on jo varmaa, että koronavirus on potkaissut Suomessakin liikkeelle ennen näkemättömän digiloikan. Yli miljoonalle etätöihin siirtyneelle suomalaiselle erilaiset digitaaliset kokous- ja työryhmäsovellukset ovat nyt viimeistään tulleet tutuiksi ja niiden käyttöön on opittu jopa hämmästyttävän nopeasti. Kouluissa on siirrytty etäopetukseen kaikilla kouluasteilla, mutta ei sentään päiväkodeissa. Toivottavasti loikasta tulee pysyvä ja viimeinenkin vastustus tyyliin ”onko se digitalisaatio nyt niin välttämätöntä” väistyy. Se nimittäin on välttämätöntä, piste.

Toinen, sinänsä vanha, opetus on, että on aina viisasta varautua ”pahan päivän varalle”. Nyt tuo ”päivä” on todellakin paha ja monenlainen varautumattomuus näkyy, niin valitettavaa kuin se onkin. Se näkyy mm. yritysten ohuissa kassoissa ja heikoissa taseissa, henkilöstön osaamisen päivittämisen ja ylläpitämisen satunnaisuudessa, meidän jokaisen oman osaamisen ja ennakointikyvyn puutteissa sekä asiakas- ja kumppaniverkostojen hajanaisuudessa ja satunnaisuudessa.

On selvää, että kukaan ei ole voinut tehdä täydellistä varautumissuunnitelmaa tätä tilannetta varten, mutta moni olisi voinut tehdä edes vähän paremman. Toivottavasti tästä kriisistä opitaan edes se.

Parasta tässä ikävässä tilanteessa on se uudenlainen yhteisöllisyys, joka on noussut esiin eri puolilla maakuntaamme ja koko Suomessa. Vapaaehtoiset toimittavat apua ja ruokaa koteihinsa eristäytyneille riskiryhmille, netissä leviävät erilaiset yhteishenkeä lisäävät vetoomukset ja tempaukset ja asiat on, jälleen kerran, pantu tärkeysjärjestykseen. Yhdessä eteenpäin, kyllä tästä taas selvitään!