Kolumni: Kotikaupunkini Seinäjoki

Juuri kun elokuun kolumnissa peräänkuulutin sitä, että nyt jos koska ei ole aika nostaa veroja, niin vain pari kuukautta sen jälkeen kaupunginjohtaja antoi talousarvioehdotuksen, jossa veroja ei olla nostamassa. Hienoa! No joo, tiedän vallan hyvin, että minun sanomisillani ei ole merkitystä asiassa mutta yhtä kaikki olen tyytyväinen.

Veronkorotukset ovat helppo tapa lähestyä julkisen talouden paikkaamista. Jos julkiselta toimijalta puuttuu rahaa, niin nostetaan veroja. Kyllähän varsinkin varakkaammalla väestönosalla on varaa maksaa lisää veroja. Mutta kun se ei ole niin yksinkertainen yhtälö, eikä toimi niin. Varsinkaan kuntapuolella. Kunnallisveroprosentti on yksi houkuttelevuustekijä, kun ihminen pohtii muuttoa kuntaan. Tietotyön lisääntyessä työnteosta tulee yhä vähemmän paikkariippuvaista, jolloin yhä useampi ihminen voi tosiasiallisesti valita oman asuinpaikkansa.

Pääsääntöisesti, kun veroja ei koroteta, on kuluja leikattava. Kaupungilla on lakisääteisiä tehtäviä, joista ei saa leikata ja jos saakin, niin se ei välttämättä ole moraalisesti kestävää. Kulut ovat tavallisesti sisällä rakenteissa, jolloin kulujen karsimiseksi pidemmällä tähtäimellä täytyy muuttaa rakenteita. Käytännössä se tarkoittaa olemassa olevien asioiden tekemistä toisella tavalla. Tähän rakenteiden tarkasteluun liittyy olennaisesti myös kaupungin tehtävien tarkastelu. Koska kaupunki käyttää palveluiden tuottamiseen ihmisten rahoja, tulee palvelut tuottaa mahdollisimman tehokkaasti mutta kuitenkin niin, että se tuottaa kaupungin asukkaille parhaan mahdollisen arvon.

En edes yritä väittää, että luin koko 214 sivuisen talousarvioehdotuksen kokonaan, mutta sieltä täältä olennaisia kohtia kun luin, niin ilokseni huomasin, että suunnitellut toimenpiteet ovat juuri oikeansuuntaisia. Pitkällä tähtäimellä tehtävät rakenneuudistukset. Seinäjoki on hyvä paikka asua ja yrittää. Yrittäjäkaverini, joka on muuttanut Seinäjoelle toistakymmentä vuotta sitten, totesi, että hän voisi asua missä tahansa maailmassa, mutta hän on valinnut asua Seinäjoella. Tuo lause kiteyttää hienosti sen, että oikeita valintoja on kaupungin kehittämisessä tehty ja näyttää siltä, että jatkossa tehdään myös.

Jussi Saarijärvi

Perintäritari Oy:n yrittäjä