Kolumni: Kova kolaus kulttuurille

Korona on tyhjentänyt taide- ja kulttuurialojen toimijoiden kalenterit silmänräpäyksessä. Aluehallintavirasto AVI on kieltänyt suuret, yli 500 hengen tapahtumat toukokuun loppuun saakka. Myös pienemmät tapahtumat, esitykset tai näyttelyt kärsivät nyt kävijäpulasta kokoontumiskiellon vuoksi.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry kertoo somekanavillaan, että käsillä on ennakoimaton taloudellinen katastrofi. Tapahtumajärjestäjien tuloista yli 90 prosenttia on lipputuloja, yritysyhteistyötä ja muita kaupallisia tuloja, jotka nyt jäävät saamatta. Kolaus on kova etenkin freelancereille ja yksityisyrittäjille.

Tyystin vaille taidekokemuksia ei ole karanteenilaisenkaan tarvinnut jäädä. Tapahtumia ja esiintymisiä on järjestetty sähköisesti. Facebookiin on perustettu kulttuurialojen tapahtumia yhteen kokoava Karanteeniklubi, joka tiedottaa erilaisista striimauksista ja virtuaalitapahtumista.

Nyt jos koskaan on hyvä hetki osoittaa tukesi kulttuurialalla työskenteleville, taiteilijoille, yrittäjille ja esiintyjille. Saksassa apuhuudot on jo kuultu, sillä kulttuuriministeriö on luvannut kriisitukea kulttuurialoille. Suomessa tilannetta kartoitetaan kokoamalle Taiteen edistämiskeskukselle tapauskohtaisesti esimerkkejä siitä, miten ahdinko vaikuttaa kulttuurialan työntekijöihin. Vastauksilla kootaan kuvaa siitä, millaisille tukitoimille taidealalla on tarvetta kriisin keskellä.

Myös sinä voit vaikuttaa. Mieti, tarvitsetko todella peruuntuneen keikan lippurahoja takaisin tai voitko tarjota nollatuntisopimuksella työskentelevälle työtä.

Muista myös henkinen tuki. Jos tiedät, että tuttavasi on taloudellisen kriisin keskellä, vähintä mitä voit tehdä on ojentaa hänelle auttava ja huolellisesti pesty kätesi!