Kolumni: Kuka olisi arvannut

Kolmisen kuukautta on kulunut siitä, kun koronaviruksen mukanaan tuomat rajoitteet ensimmäisen kerran alkoivat konkretisoitua myös Suomessa. 14.2. ystävänpäivänä ollessani seuraamassa sotilasvalaa Porin Prikaatissa Säkylässä, ei ollut vielä mitään merkkejä siitä mitä vain kuukauden päästä tapahtuisi. Ei edes joukko-osaston komentajan puheessa kiinnitetty huomiota globaalin pandemian tuomaan uhkaan.

Liike-elämässä yllätys oli vähintään yhtä suuri ja raju. Globaalin pandemian tuoma epävarmuus taloudessa, kuluttajille asetetut liikkumisrajoitukset ja suoranaiset määräykset sulkea liiketoiminta valtion taholta, kuten esimerkiksi ravintoloiden tapauksessa. Ei lounasravintolaa Miehikkälässä pitävä yrittäjä voinut osata ennustaa marraskuussa 2019, että hänen pakotetaan sulkemaan elinkeinonsa neljän kuukauden kuluttua. Eikä kukaan muukaan.

Valtiohallinto, niin ikään jäykkänä toimijana pidetty, alkoi nopealla aikataululla ja joustavasti suunnittelemaan ja toimeenpanemaan keinoja, joilla yritystoiminnan vahingot minimoidaan. Arvostelijoita on aina mutta julkisuudessa näytti siltä, että yli puoluepolitiikan rajojen oli aito ymmärrys ja halu auttaa yrityksiä mahdollisimman nopeasti. Ja hyvä niin, koska kuten aiemminkin olen todennut: terveet yritykset ovat talouden selkäranka.

Oman liiketoiminnan näkökulmasta isku yrityksiin ei ollut niin kova kuin aluksi luultiin. Useat yritykset ovat selvinneet tilapäisillä lomautuksilla tai jopa kokonaan ilman lomautuksia ja irtisanomisia ja kassat on saatu pidettyä balanssissa.

Jos tämä pandemia oli meidän osalta tässä, niin voinemme huokaista helpotuksesta ja todeta että selvittiinpä. Todennäköisestihän näin ei kuitenkaan ole. Toinen aalto viruksesta on ennustettu tulevaksi syksyllä. Ja uusia pandemioita on luultavasti tulossa.

Kysymys ei ole yritysten näkökulmasta siitä, miten voimme estää tällaiset tapahtumat vaan resilienssistä, eli siitä kuinka nopeasti ja tehokkaasti toivumme tällaisesta tapahtumasta. Jokaisen yrittäjän on syytä tehdä riskikartoitus omaan liiketoimintaansa.

Globaalista pandemiasta toipuminen ei ole se juttu, vaan se, miten yritys toipuu esimerkiksi kolmen kuukauden katkoksesta liiketoiminnassa, koska häiriötekijöitä on erilaisia ja ne vaikuttavat eri tavalla eri yrityksiin ja toimialoihin.

Olemme eläneet pitkään maailmassa, jossa ei ole talouden häiriöiden lisäksi tällaisia tapahtumia ollut. Nyt me tiedämme millaisia vaikutukset ovat, joten olemme vähän viisaampia syksyä silmällä pitäen.

Jussi Saarijärvi

Yrittäjä Perintäritari Oy:ssä