Kolumni: Kun viimeiset kesävieraat ovat lähteneet...

Syksy alkaa. Tämä kesä oli erikoinen, meillä vierailivat kaikesta rakkaita puolalaisia vieraita. Ensi, minun vanhemmat tulivat alkukesänä Seinäjoelle lähes kahdeksi viikoksi. Vähän yli 60-vuotiaille eläkeläisille tämä oli kolmas (isä) ja toinen (äiti) vierailu Etelä-Pohjanmaalla. Nyt kesän lopulla tuli isosiskoni perheen kanssa. Se oli hänelle neljäs matka komiaan ja molemmat pikkupoika Adam (2 v) ja hänen isänsä tulivat tänne toisen kerran. Huomasin sen taas, oma kaupunki ja lähialue tulee paljon enemmän tuttu ja mietitty kun tulossa on vieraita! Mutta, mitä voidaan tehdä ja nähdä kun lakeuden risti, Alvar Aallon keskus ja kaupungin keskusta ovat jo hyvin tuttu? Mitä voisi hyvä isäntä tarjota? Vastaus tuli vähän yllätyksenä.

Silloin kuin lähituristi kohteet ovat jo nähty, sitten alkaa uusi mahdollisuus: arki. Lähes tavallinen Suomalainen arki päivä (menemättä töihin) on se, mikä kaikki meidän kesävieraat oikeasti nauttivat. Eli, esim. buffet lounaat, isot lähikaupat ja tavaratalot tai hauskat leikkipuistot. On myös kiva huomata miten kaupungin kuvaus muutu ajan kanssa. Ensimmäisten vierailujen aikana kuulin esim. että Seinäjoen rakennukset ovat matala, tiet (ja parkki paikat) leveä ja hinnat ovat paljon korkeampia. Nyt mitä vieraat huomaavat enemmän on, että arki matkakohteet ovat lähellä, ruoka maistuu hyvältä ja luonto on lähellä.

Tästä olen kaikesta enemmän tyytyväinen, että minun lähimmät sukulaiset ymmärtävät miten asuminen Suomessa ja Seinäjoella on ollut minulle hyvä valinta. Myös tiedän, että niille on helpommin hyväksyä sen, että olen muuttanut kaukana meren yli.

Odotamme seuraavaa vierailua ja minä lupaan jotain uuttakin!

Kochani, dziękujemy i już tęsknimy!

(suom. Rakkaat, kiitos, kaipaamme jo teitä!)

Urszula Ala-Karvia

Seinäjokelainen vuodesta 2011 Tohtorikoulutettava, HYn Ruralia-Instituutti