Kolumni: Kyläkoulujen alasajot – Not okei

On kevätilta ja kurvaan autolla koulun pihaan. Idyllisen pihapiirin rakennukset toivottavat tervetulleeksi kylän keskipisteeseen. Kylän lapset, huoltajat ja isovanhemmat ovat jo koolla. Hoputan oman pesueeni autosta ulos ja liityn joukkoon. Tunnemme kaikki toisemme ja tiedämme toistemme ilot ja surut. Jokainen lapsi on tuttu ja läheinen – komennan ja kehun heitä kuin omiani. On koulun kevätkonsertin aika Nopankylän kyläkoulussa. Ilmassa on haikeutta, koska osa vanhemmista tietää, että se on viimeinen kevätkonsertti ennen kuin lapsi lentää lintukodosta yläkouluun. Tuulihousut tulee olemaan niin ”not okei” ensi syksynä.

Puheissa on myös suurta iloa ja juhlan tuntua, koska oli ensimmäinen lukuvuosi aikoihin kun oppilasmäärä turvasi koulun jatkon. Keskustelemme myös siitä, että upeaa kun meillä on koulu, jossa kukaan ei oirehdi sisäilmasta. Kunnanjohtajammekin julisti keväällä koulurauhan valtakunnan mediassa. Koko kylä koki työvoittoa, koska koulun eteen on tehty töitä ja murehdittu öitä. Kaikki on hyvin. Opettaja kilkattaa lehmänkelloa ovella ja juhlaväki saa mennä sisään. On aika kuulla, mitä lapset ovat vuoden aikana oppineet.

Tällaisilla fiiliksillä olimme toukokuun viimeisellä viikolla. Kului vain pari viikkoa, kun kuulimme huhua, että koulustamme onkin yhtäkkiä löydetty ongelmia. Puhuttiin lahohirsistä ja homeesta. Käsittämätön tilanne, kun kukaan ei ole oireillut. Yhtäkkiä koulumme oli muuttunut saastuneeksi rakennukseksi, josta lapset oli saatava väistötiloihin muualle. Me vanhemmat ja koulun henkilökunta olisimme tyytyneet oman koulun pihapiirin muihin rakennuksiin. Säästöjä ja vain väliaikaisesti, sanotaan.

Kevätkonserttiin juhlimaan tullut kyläyhteisö on nyt kaikkea muuta kuin juhlatuulella. Kyläkoulujen alasajoja on tapahtunut ympäri maakuntaamme. Valmistelu on tehty enemmän tai vähemmän kiireellä ja kuntalaisten näkökulmasta jopa salassa. Nämä päätökset ovat yhtä ”not okei” kuin tuulihousut syksyllä yläkoululaisille. Ajamme alas sen millä voisimme erottua isoista kaupungeista – pienet ja aidot yhteisöt.

Pauliina Hautamäki

kunnanvaltuutettu