Kolumni: Kyllä ennen

Muutin 19 vuoden jälkeen takaisin Seinäjoelle, ja on pakko todeta, että vähän tölöösesti on otettu vastaan. Kaupunki on muuttunut, mutta kyllä ennen oli paremmin.

Juna-asema on nykyään joku matkakeskus, jossa ei saa enää keskittyä vain odottamaan, vaan pullantuoksulla odotustilassa kiusataan. Onneksi rautatieläisten muistomerkki on entisellään, joten sitä voi tuijotella miettien, että tuolta se tuloo ja tuonne se menöö.

Kaupungin keskusta on aivan pilalla, kun joka paikassa on jotakin houkutusta: on penkkejä ja taideteoksia, kahviloita ja terasseja. Pitäisikö tänne muka pysähtyä, kun asioita pitäisi hoitaa? Kiireistäkin voi alkaa harmittaa, kun muilla näyttää olevan aikaa.

Ja missä ovat autot ja bussit? Kyllä kaupungin keskusta parhaimmillaan on seikkailu liikennettä väistellen. Onneksi sentään suojatien ylittäminen on edelleen jalankulkijan vastuulla eikä tietä turhaan anneta, koska autolla on kiire ja jalankulkijalla ei. Ja nopeamminhan se auto suojatien ylittää kuin jalankulkija, niin pääsevät kaikki nopeammin elämässä eteenpäin!

Ja kun se loputon ralli keskustassa on vihdoin saatu loppumaan Vekseli-niminen aukio rakentamalla, niin mitä nuoret nyt tekevät, kun eivät enää ympyrää voi ajaa? Istuvat siellä uuden Apila-kirjaston pehmeissä penkeissä? Kyllä se on niin, että rakennukset ovat rakennuksia ja apilat apiloita. Apilat kuuluvat nurmikolle. Eikä nykynuoriso sitä paitsi edes tiedä, mikä vekseli oikeasti on. Nimeä olisi voinut vähän miettiä.

Ja kampusranta? Ja silta siinä vieressä? Kyllä vanhoina hyvinä aikoina joen annettiin olla rauhassa. Ennen joki oli Törnävällä ja muualla se vain virtasi. Ei silloin sen kummemmin tarvinnut miettiä, että meillä sellainen on. Ei sen varrella ollut pakko kulkea niin kuin nyt.

Ja sitten se jalkapallostadion. Eikö mikään ole enää pyhää? Harmittaa keskuskentän puupenkeillä istuneiden puolesta, että nykyään on kuppi-istuimia ja mersunpenkkejä. Onko pakko olla niin pramiaa?

Sanovat stadionia vielä kaupungin sydämeksi. On pelejä, konsertteja ja festivaaleja. Ennen sentään sai kotona istua rauhassa eikä tarvinnut edes miettiä, että lähtisi minnekään, mutta nyt tuntuu, että on pakko koko ajan lähteä sinne stadionille. Ihan vain sen takia kun sellainen on.

Ei eteläpohjalainen tykkää, kun pakotetaan. Kyllä ennen kaikki oli paremmin.

Jani Honkavaara

SJK:n päävalmentaja