Kolumni: Lääkkeet väestökatoon

Etelä-Pohjanmaan väestökato on totta. Kuolleisuus on suurempaa kuin syntyvyys ja poismuuttavia on enemmän kuin maakuntaan muuttavia.

Myös Seinäjoen kasvu on totta. Seinäjoki kasvaa kun syntyvyys ylittää kuolleisuuden ja muuttoliike niin Suomen sisällä kuin ulkomailta tuo Seinäjoelle uusia asukkaita.

Väestömuutokselle on yleiset ja erityiset syynsä. Syntyvyys on voimakkaassa laskussa koko Suomessa, myös väestöään lisäävillä paikkakunnilla. Työpaikat ja palvelut keskittyvät, mikä edistää ja jopa pakottaa muuttamaan kasvukeskuksiin. Kaupunkien vetovoima on totta ja kertoo kaupunkielämän houkuttelevuudesta.

Väestökadon lääkkeet on syytä tehdä oikean diagnoosin pohjalta. Maakunnan väestökadon syy ei ole Seinäjoen kasvussa. Väestökadon ytimessä on luottamuksen puute: jos asukkaat eivät halua tai uskalla rakentaa omaa ja perheensä tulevaisuutta paikkakunnalle, on muuttopäätös oikea ja järkevä päätös.

Seinäjoki tekee kaikkensa kasvunsa turvaamiseksi. Se tarkoittaa asukkaiden arvostamia, pitovoimaisia palveluita, työtä ja toimeentuloa, sujuvaa arkea ja mahdollisuuksia tarjoavaa vapaa-aikaa, hyvää saavutettavuutta… Kasvu on lunastettava joka päivä ja kaupungin on oltava asukkaiden luottamuksen arvoinen.

Maakunnasta puuttuu monia niitä tekijöitä, jotka Seinäjoella edistävät kaupungin pito- ja vetovoimaa. Mutta ei tilanne ole toivoton.

Maakunnan kunnissa on tehtävä oikeita ja joskus rohkeitakin ratkaisuja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Näitä onneksi löytyy.

Kuortane tekee tuloksekasta yhteistyötä Kuortaneen urheiluopiston kanssa, Ähtäri on panostanut rohkeasti matkailun edistämiseen, Kauhava on takaiskuista huolimatta todellinen yrittäjyyden ja työpaikkojen keskittymä ja Lapua on vuosikymmenien ajan viisaasti kehittänyt kaupunkikeskustaansa asumisen ja palveluiden keskittymänä.

Tekojen tulokset eivät välttämättä näy heti tilastoissa, mutta ne kuitenkin luovat uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen.

Etelä-Pohjanmaan väestökato on totta, mutta sen edessä ei ole mitään syytä lannistua. Seinäjoki saa kasvukerhoon vielä jäseniä Etelä-Pohjanmaalta.

Erkki Välimäki

Elinvoimajohtaja, Seinäjoki