Kolumni: Lähdin äidin ohjeilla politiikan maailmaan

Minun suvussani kiinnostus politiikassa mukana oloon on siirtynyt sukupolvelta toiselle yli puoluerajojen. Koin ensimmäiset vaalini keväällä 2017. Lähdin mukaan, koska haluan vaikuttaa konkreettisesti oman kaupunkini asioihin. Aluksi lähtö paikallispolitiikkaan jännitti kovasti esiintymisineen ja puhumisineen. Toisaalta politiikka on aina ollut läsnä kotona keskusteluissa. Kotona minua ei kuitenkaan ole ohjattu mihinkään suuntaan.

Sain aikanani äidiltäni ohjeet, että katso asioita eri puolueiden näkökulmasta ja muodosta itse oma mielipiteesi. Tilanne oli itselle uusi, minua auttoi kuitenkin perheen, ystävien ja oman puolueen tuki. Puolue kannusti ja antoi tilaa kasvaa omine ajatuksineni poliitikoksi. Myös odottamaton menestys kunnallisvaaleissa antoi lisäpotkua ja itsevarmuutta.

Lähtiessäni mukaan politiikkaan ajattelen, että asioihin pitää konkreettisesti vaikuttaa, eikä vain toimia leimasimena. Mielestäni täytyy ottaa myös rohkeasti asioihin kantaa, eikä vain patsastella mekko suorana.

Lautakunnassa toimiessani minut valtaa joskus tietynlainen kiukku, joka toisaalta antaa lisää pontta ja sisua viedä tärkeäksi kokemaani asiaa eteenpäin. Usein sanon itselleni, että yrittänyttä ei laiteta. Toisinaan kuitenkin tuntuu, että olisi vain helpompaa antaa asioiden mennä omalla painollaan. Se ei kuitenkaan sovi luonteelleni.

Näin nuorena ja hieman uhmakkaanakin poliitikkona täytyy muistaa se, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Ensimmäisistä vaaleista jäi positiivisena mieleen se, kuinka hienoa oli tutustua ihmisiin myös yli puoluerajojen.

Odotan innolla tulevia eduskuntavaaleja, jotka ovat ensimmäiseni. Tunnen olevani oikeiden asioiden kanssa liikkeellä. Kahden pienen lapsen äitinä minulla on onneksi hyvä tukiverkosto. Se mahdollistaa mukaan heittäytymisen ja vaikuttamisen kohti parempaa yhteiskuntaa kaikille.

Minulla on myös vahva tunne siitä, että seuraavien vaalien jälkeen työskentely paikallispolitiikassakin tulee olemaan omille agendoille helpompaa.

Noora Knaapila

1. varavaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, vasemmistoliitto