Kolumni: Lähi-inspiraatioita

Tämän vuoden aikana on ryminällä palattu perusasioiden äärelle, lähelle. Lähipiiri, lähiluonto, lähimatkailu, lähiruoka. Mitä nämä sinulle tarkoittavat?

Lähipiiri on itselleni se porukka, jota nähtiin keväällä vaikka ikkunan takaa jollei muuten. Jolle opetettiin videopuhelut ja joita oli suurin ikävä yhteiseen ruokapöytään.

Lähiluonto on minulle se, jonne on kaikista helpoin lähteä hengittämään. Suomalainen asuu keskimäärin 700 metrin päässä lähimmästä metsästä (eli varsin lähellä), mutta terveysvaikutuksia on myös puutarhoilla, vesistöillä ja puistoilla. Lähiluonnosta saa hyvinvointivaikutuksia aimo annokset kaikista helpoimmin ja useimmin. Kun siihen kiinnittää huomiota, yllättyy.

Lähimatkailuakin on tänä vuonna harrastanut yhä useampi, ja hyvä niin. Miksi mennä merta edemmäs elpymään? Etelä-Pohjanmaalla on niiden muutaman ison ja tunnetun kohteen lisäksi liuta aivan ihania löytöjä ja uusia lempparipaikkoja! Herttaisia kahviloita muun muassa marjatiloilla, maatilamajoitusta ja erillisen reissun arvoisia ravintoloita, noin alkuun ihastellakseni.

Lähiruoka taas maistuu monestakin näkökulmasta, kuten siitä arvostuksesta, mitä paikallisia tuottajia ja heidän työtään kohtaan tuntee. Nyt on noussut esiin myös se, miten tärkeää on, että ruokaa on saatavilla, vaikka maailma mullistuu. Lähiruoka edustaa monesti myös tuoreutta, vastuullisuutta ja hyviä makuja. Ihanimmillaan ruoka on välttämättömyyden lisäksi kokonaisvaltainen elämys, jolla ainakin minut saa aivan hillittömän onnelliseksi.

Haastan Sinut miettimään muutaman itsellesi mieluisimman lähi-ihanuuden kaikista edellä mainituista. Jos et keksi (tai vaikka keksisitkin!), niin lähde lähistölle seikkailulle etsimään lisää. Luultavasti yllätyt iloisesti ja yllättävän lähellä.

P.S. Lisähaun kautta saatat päästä vielä tänä syksynäkin opiskelemaan esimerkiksi ruoka-aloja ihan tähän lähelle, eli SeAMKiin. Kannattaa katsoa sitäkin lähi-näkökulmasta ja yllättyä iloisesti.

Soila Huhtaluhta

projektipäällikkö, tuntiopettaja SeAMK Ruoka