Kolumni: Lämpöä piisaa, ja kotimaan kohteita

Viime päivien sääennusteet ovat näyttäneet hieman yksipuolisilta. Aurinkoa, lämpöä ja suoranaista hellettä useille lähipäiville. Kesän lämpöennätykset rikkoutuvat takuuvarmasti. Kun viime talvi tuntui olevan yhtä ainoaa pitkää ja harmaata marraskuuta ja kevät meni maailmanlaajuista pandemiaa ja sen seurauksia ihmetellessä, olemme ehkä jollain lailla ansainneet tämän komian keskikesän hellejakson.

Ja mikäpä siinä, nautitaan tästä poikkeuksellisen lämpimästä kesästä täysin siemauksin. Ehkä jopa hieman nostalgiasävytteisesti ja retrohenkisesti, muistuttaahan tämä ainakin meitä 60- ja 70-luvun kesiä nähneitä niistä lapsuuden ja nuoruuden loputtomista poutapäivistä, uimaretkistä, mökkiviikoista ja joillakin varmasti myös kotimaan lomareissuista tyyliin ”täysi auto, koko perhe ja soputeltta”. Urheat suomalaiset tekivät tuolloin omatoimisia kaukomatkoja aina Hammerfestiin asti.

Useat valtakunnalliset lehdet ovat viime viikkoina julkaisseet hienoja listauksia kotimaan matkakohteista, tutuista ja vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä, ruoka-, kahvi- ja pistäytymispaikoista sekä upeista uimarannoista, niin virallisista kuin epävirallisistakin, eräänlaisista ”maakuntien kätketyistä helmistä”. Mitäpä jos lähtisimme tänä kesänä tutkimaan kotimaata vähän retrohenkisesti, pikkuteitä ajellen ja pienten paikkakuntien tarjontaan tutustuen? Kaukomatkailu ei taida tänä kesänä olla mahdollista, joten nyt kannattaa käyttää aikansa ja energiansa kotimaisten lomaelämysten hankintaan.

Ja miksipä me Eparin lukijat emme jakaisi kokemuksiamme syksyllä? Jospa kokoaisimme oman ”katsokaapa, mitä minä löysin” -tyyppisen listauksemme kesän päätteeksi? Jakaisimme kaikille lukijoille tietoa omista ”mansikkapaikoistamme” ja uusista, yllättävistäkin löydöistä, joita kesäretkillämme kohtaamme, niin kotimaakunnassamme kuin muuallakin. Tämä helpottaisi ja innostaisi itse kutakin suunnittelemaan seuraavia syksyn, talven ja ensi kesän lomareissuja kotimaassamme.

Pertti Kinnunen

Toimitusjohtaja

Etelä-Pohjanmaan kauppakamari