Kolumni: Liikuntapaikat ovat kaikkien vastuulla

Seinäjoki on tunnetusti erinomainen kaupunki liikunnan harrastamiseen ja luonnossa liikkumiseen. Olipa sitten kyse kuntoliikunnasta tai tavoitteellisesta kilpaurheilusta, Seinäjoella riittää mahdollisuuksia. Kaupungin omien tilojen lisäksi meillä on huima määrä erilaisia yrityksiä ja yhdistyksiä täydentämässä kaupungin liikuntapaikkatarjoamaa. Ikävä kyllä kaikki eivät tunnu arvostavan tätä työtä, jota tehdään kaikkia meitä varten.

Pari viikkoa takaperin viime vuonna valmistuneet suuren suosion saavuttaneet elämysportaat olivat joutuneet ilkivallan kohteeksi. ”Portailla on vieraillut kivenpyörittäjiä pyörittämässä noin maitotonkan kokoisen kiven ylhäältä alas sillä seurauksella, että kaiteen pystytolppa on poikki sekä portaissa suuret vauriot”, Lakeuden Elämysliikunta kirjoitti päivityksessään. Tällainen ilkivalta on yksinkertaisesti tuomittavaa toimintaa ja osoittaa suurta piittaamattomuutta toisten tekemää työtä kohtaan.

Tapaus ei ole mitenkään ainutkertainen. Säännöllisesti tulee ilmi tilanteita, joissa elämyskohteilla ja liikuntapaikoilla on nähty ilkivaltaa ja roskaamista. Kevään poikkeukselliset ajat innostivat ihmisiä liikkumaan luonnossa ja luontoreiteillä aktiivisemmin kuin kenties koskaan aiemmin. Kaikille uusille liikkujille ei kuitenkaan vaikuttanut olevan selvää, miten luonnossa tulisi toimia. Sain runsaasti palautetta epäsiisteistä pururadan varsista ja roskista reittien varrella. Keskustelimme aiheesta myös kevään viimeisessä hyvinvointilautakunnan kokouksessa. Kaupungin tehtävä on huolehtia roskikset parkkipaikoille, mutta jokaisen meistä pitää itse huolehtia roskat roskikseen. Tämä ei ole paljoa pyydetty ja on ehdottoman tärkeää, jotta voimme kaikki nauttia jatkossakin lähiliikuntapaikoista ja luontoreiteistä.

Muistetaan kaikki vastuumme luonnossa. Luonnossa liikkuminen on oikeutemme ja se tekee hyvää niin mielelle kuin keholle. Roskat, paikkojen sotkeminen ja rikkominen on ehdottoman tuomittavaa. Jos ei kykene pitämään kiinni yhteisistä pelisäännöistä, niin lienee viisaampaa jättää liikuntahetki luonnossa väliin kokonaan.

Jesse Luhtala (Kok.)

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja