Kolumni: Loikkimista vai sipsutusta?

Kouluilla on tänä keväänä otettu aikamoisia digi-loikkia, ja loikittu suuntaan ja toiseen muutenkin. Tähän saakka olimme rauhassa saaneet sipsutella uusien opetusmenetelmien opettelussa. Pakko oppia ja kehittyä nopeasti, on ollut hyvä, mutta myös kova motivaattori. Varmasti monta hyvää käytäntöä näistä uusista opeista ja työskentelytavoista jää työelämäarkeemme.

Myös tunteiden ja jaksamisen kanssa on kouluilla ja kotona otettu aikamoisia loikkia. Suurin hattu nousee niille etätyöläisille, jotka hoitivat sekä työnsä, että omien lastensa hoitamisen ja koulutöissä auttamisen yhtä aikaa. Ajatuksissani ovat olleet usein myös he, jotka joutuivat lomautetuiksi, juuri kun epävarmuus tulevasta oli suurimmillaan.

Loikkimisesta sipsutteluun. Yhteiskunnan muutos on mennyt liikkumisessa ja ihmisen aktiivisuudessa eri suuntaan digitalisoitumisen kanssa. Monet keksinnöt tukevat arkemme liikkumattomuutta, ja aika monen ihmisen liikkuminen on korkeintaan sipsuttelua.

Onneksi Suomessa ei jouduttu niin koviin rajoituksiin, että olisimme joutuneet olemaan kokonaan sisällä kotioloissa. Itse olen löytänyt voimaa ja turvaa metsistä, ja ilokseni olen pyörälenkeillä huomannut, että asuntoalueilla on taas alettu pelailla pihapelejä. Parempi mieli ja fyysinen hyvä olo on mahdollista saavuttaa pienilläkin arjen muutoksilla.

Liikkuva koulu –hankkeen myötä meitä on kouluilla herätelty istumisen katkaisuun. Etäopiskelun aikana muistuttelin oppilaita useaan otteeseen pitämään ulkovälitunteja, sekä istumisen taukoja. Kiistattomasti on todistettu, että aktiivisuus arjessa auttaa jaksamaan, oppimaan, sekä viihtymään koulussa ja töissä paremmin. Varsinkin meille aikuisille tämän muistaminen tuntuu olevan yllättävän vaikeaa. Miksemme voisi pitää kokouksia välillä seisten? Pitää taukojumppia tai venyttelytaukoja? Ainakin Teams-kokousten aikana kehtaa hyvin venytellä, kun laittaa kameran pois päältä!

Toive kaikille lukijoille: Pidetään istumisessa taukoja niin kotona kuin töissäkin. Näytetään me aikuiset mallia nuoremmille. Koulussa tosin vetoan oppilaisiin, että opettakaa te tässä asiassa vanhempianne!

Jari Noponen

rehtori, Seinäjoen yhteiskoulu