Kolumni: Maksuvaikeuksista pitää puhua ajoissa

Tammikuussa iltalehti uutisoi, että jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. On todennäköistä, että jokaisella meistä on ystävä, perheenjäsen tai työkaveri, joka kamppailee maksuvaikeuksien kanssa. Tuttu, joka kotiin palatessaan pelkää avata postiluukun. On helppoa myös ajatella, että tämä ongelma ei kosketa lähipiiriäni.

Maksuvaikeudet eivät näy päälle päin. Tytär Minna saattaa kamppailla laskujen maksamisen kanssa. Naapurin Irmalla autoa myöten kaikki hajosivat samalla kertaa. Työpaikan Pertillä kulutusluotot menivät lomautuksen myötä perintään. Vaikka näillä kolmella mielikuvitushenkilöllä ei olisi mitään yhteistä tulojen, työpaikan tai aseman suhteen, yksi asia heitä yhdistää. Häpeä. Lannistava, lamaannuttava häpeä, joka saa ihmisen heittämään laskut suoraan roskakoriin ja käpertymään sohvannurkkaan.

Taloudenhallinta voi olla monille vaikeaa. Jos kotona ei opeteta rahankäyttöä, voi olla hankalaa aikuisena opetella hallitsemaan omaa taloutta. Koulussa taloudenhallintaa opiskellaan vapaasti valittavilla kursseilla. Monet joutuvatkin opettelemaan oman talouden pyörittämistä kantapään kautta. Samaan aikaan vippilaitokset mainostavat helppoa rahaa, joka ei vaadi takuita ja tulee tilille silmänräpäyksessä. Voi olla houkuttelevaa unohtaa tulevaisuus ja elää hetkessä. Harkitsemattomasti otetut lainat kuitenkin kasaantuvat, keräävät korkoa ja saattavat lopulta ajaa oman talouden nurkkaan, josta ei ole ulospääsyä. Ja sitten kolahtaa postiluukusta ensimmäinen perintäkirje. Maailma romahtaa.

Maksuvaikeuksista voi selvitä. Se ei tapahdu yhdessä yössä tai muutamassa kuukaudessa. Se tapahtuu puhumalla ja ennen kaikkea sinnikkyydellä selvittää raha-asioita. Kun uskaltaa myöntää itselleen ja muille, että nyt meni metsään, niin apua varmasti löytyy. Ja vaikka rahavaikeudet eivät hellittäisi hetkessä, niin ongelmista puhuminen vähentää häpeää sekä ahdistusta. Läheltä voi löytyä myös kohtalontovereita.

Maksuvaikeuksista pitää puhua, tuoda niitä esille julkisesti, jotta aiheen käsittely helpottuisi. Siksi tuomme ensi-iltaan tällä viikolla Vain satasen laina -näytelmän Teatteri Hysteriassa. Näytelmä on koostettu tositarinoista, jotka vaativat puhumaan maksuvaikeuksista. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Juulia Soidinaho

ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä