Kolumni: Meikitön menestyjä vai tällätty tyhjäpää

Kuten muukin maailma, myös feminismi muuttuu ajan mukana. Omasta nuoruudestani muistan, että tasa-arvon kasvua edustivat housupukuun pukeutuneet akateemisesti koulutetut ja johtavassa asemassa olevat naiset. Naiset hakivat tiukasti niitä ominaisuuksia, joilla oli totuttu määrittelemään miehiä. Kunnon feministi ei liikoja meikannut, vaan keskittyi tiukasti asiaan. Samaan päähän ei yksinkertaisesti mahtunut sekä pakkeli että äly. Siihen maailmaan minut on kasvatettu. Maailmaan, jossa Metsoloiden meikattu Jaana-tytär on itsekeskeinen, pinnallinen ja tärkeilevä hahmo, kun taas Eeva on koulutettu, saunanraikas ja pyyteetön lääkäri.

Sen ajan feministeille oli järkytys, kun Panu-tyttö ilmestyi ruutuun markkinoimaan maaleja vähissä vaatteissa. Häntä syytettiin naisten halventamisesta. Nykyajan feministin terveiset Panu-tytölle olisivat:

Jos haluat mennä telkkariin mainostamaan maaleja vähissä vaatteissa, tee se! Se on sinun valintasi.

Panu-tyttö joutui kohtaamaan jotain, mille ei siinä maailmassa vielä ollut sanaa. Nykyisin sitä kutsutaan slutshamingiksi. Termi tarkoittaa, että toinen häpäistään sen perusteella, miten hän pukeutuu tai käyttäytyy. Räikein muoto tästä on kun epäillään, että naisen pukeutuminen on johtanut raiskaukseen. Hienovaraisempia muotoja on esimerkiksi, jos meikatun äidin kohdalla mietitään, onkohan hän hyvä äiti lapselleen, kun käyttää aikaa niin paljon itseensä. Sosiaalisessa mediassa tämän kaltaisia hyökkäyksiä tapahtuu paljon ja ne kohdistuvat naisiin, jotka esimerkiksi haluavat pukeutua paljastavasti. Hyökkääjinä ovat usein toiset naiset. Naiset, jotka tuomitsevat toisia naisia, kaventavat samalla omaa liikkumatilaansa.

Tasa-arvoon kuuluu se, että myös me naiset olemme keskenämme samanarvoisia. Ulkonäkö ei määritä älykkyyttämme, ahkeruuttamme, itsekkyyttämme tai empatiakykyämme. Nykyajan feminismi korostaa ihmisten oikeutta tehdä itse omat päätöksensä. Naisilla on läpi historian ollut hyvin vähän liikkumatilaa oman itsensä toteuttamisessa. Nyt meillä on viimein siihen mahdollisuus, joten iloitaan toistemme valinnoista.

Miellyttivätpä ne sitten meitä tai eivät.

Liisa Seppälä

Pöyrööt-piirtäjä, yrittäjä