Kolumni: Meillä on hyvä terveydenhuolto

Olen ollut onnekas, kun en juurikaan ole tarvinnut normaalin sairastelun lisäksi erikoissairaanhoitoa. Nyt tilanne on toinen, sillä Lapin matkan yhteydessä kuukausi sitten tilanne muuttui.

Lounaan jälkeen minulle tuli sietämätön vatsakipu, joka paheni hetki hetkeltä. Pyrin kuitenkin salaamaan ystäviltäni kivun, sillä ajattelin kivun menevän ohitse. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan mennessäni shokkiin ystävät tilasivat ambulanssin. Sitten alkoi tapahtua. Ensihoidon henkilökunta ryhtyi tutkimaan vaivaa ja helpottamaan kipua. Hoitotyön yhteydessä epäiltiin aortan pullistumaa, jonka johdosta paikalle tilattiin helikopteri Rovaniemeltä. Helikopterissa lääkäri lievitti sietämätöntä kipuani ja minulle tehtiin kokeita.

Lapin keskussairaalassa selvisi, että minulla oli sappikohtaus ja sappi poistettiin avoleikkauksella. Oli mielenkiintoista seurata osaston toimintaa viikon potilaana, kun olen ollut pitkään päättäjänä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa. Loppupäätelmäni oli, että sairaala toimi tehokkaasti ja henkilökunta oli ammattitaitoista ja ystävällistä. Viikon jälkeen tulehdusarvot olivat laskeneet niin, että pystyin matkustamaan junalla kotiin.

Parhaillaan kunnat tekevät ensi vuoden talousarvioita ja vaikeuksia on lähes kaikilla. Näin on myös Seinäjoella ja on selvää, että velkaantuminen jatkuu. Seinäjoen yksi ongelma on nopeasti nousseet erikoissairaanhoidon menot. Helpoin tapa on syyttää sairaanhoitopiiriä kustannusten noususta. Kuitenkin on tärkeää tiedostaa, että kustannukset syntyvät siitä, että kaupunkilaiset käyttävät erikoissairaanhoidon palveluita.

Perustuslain mukaan kaikille kansalaisille on annettava hoitoa, vaikka kunnalla ei olisi siihen budjetoitu rahaa. Seinäjoen väkiluku kasvaa vuosittain noin 600 hengellä ja väki vanhenee, joten kustannusten hillintä vaatii hyvää yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken.

Sairaanhoitopiirin syyttely ei auta.