Kolumni: Mikä lisäisi yhteisöllisyyttä?

Sain viime viikolla juhlia historiallista tapahtumaa. Synnyinkaupunkini jääkiekkojoukkue Rauman Lukko voitti Suomen mestaruuden. Se on iso asia ihmiselle, jota viety pienestä pitäen jäähallille kannustamaan omaa joukkuetta. Tätä voittoa on odotettu 58 vuotta. Voittoa juhlistettiin tyttärien kanssa Seinäjoen uudella keskustorilla, kera jäätelön. Päällä tietysti pelipaita ja sinikeltaista. Oli hienoa huomata, miten paljon väkeä oli liikenteessä. Se ei ole ollut tavanomainen näky keskustan alueella pitkiin aikoihin. Torikahviloiden edustalla ja baarien terasseilla istui väkeä runsaasti. Tuli hyvä mieli. Siinä samalla kun tytöt leikkivät torilla karusellissa, kävivät ihmiset onnittelemassa kannattajaa Suomen mestaruudesta. Oli kiva jutustella tuttujen ja ventovieraiden kanssa. Kävipä siinä joku vanha satakuntalainenkin toimittelemassa.

On ollut hieno seurata, miten Rauma on kaupunkina elänyt ja jännittänyt voittoa yhdessä. Mukana tunnelmassa ovat olleet asukkaat jokaisesta yhteiskuntaluokasta, seurakunnat, kaupungintalo jne. Pohdin, miten me saisimme samaa yhteisöllisyyden tunnetta tänne Seinäjoellekin. Suoriltaan en itse osaa tähän vastata. Pitkällä tähtäimellä harrastusmahdollisuuksien tukeminen ja ennaltaehkäisevä työ on isossa roolissa. Tämä tuottaa hyvinvointia, joka taas lisää yhteisöllisyyttä. Asukkaiden konkreettisella osallistamisella ja kuulemisella luodaan myös luottamusta asukkaiden ja kaupunkien päättäjienkin kesken. Avaruuden pääkaupunki oli rohkea ulostulo, mutta se ei ihan tavoittanut kaikkia maanläheisiä asukkaita. Voisimme pohtia mikä meitä seinäjokisia yhdistää ja mikä on meidän voimavara? Onko se citymaalaisuus, kaupunkilaisten moninainen ympäristö ja kulttuuri, joka haluaa olla modernisti maalainen kaupunki. Ideaparkin myötä mielestäni nyt tarvitaan enemmän tapahtumia keskusta-alueelle, voisiko ottaa paikalliset kivijalkayritykset mukaan tapahtuma suunnitteluun. Musiikkia, konsertteja ja ilmaiset bussit kulkemaan Peräseinäjoki-Seinäjoki ja Ylistaro-Seinäjoki väliä. Näen tulevaisuutena sen, että tuodaan väki ja palvelut liikkuvina sinne missä tapahtuu ja tarvetta on. Oli kyse sitten päihdepalveluista tai kulttuuritapahtumista.

Ja mistä sitä tietää, jos joskus saisi seinäjokisena viettää sm-liigan mestaruutta oman paikallisen joukkueen puolesta. Niin tai näin, harrastuksiin satsaamisella emme voi koskaan hävitä.

Noora Knaapila

kunnallisvaaliehdokas (Vas.)