Kolumni: Mikä vaikuttaa muuttopäätökseen?

Olipa kerran minä nuorena. Olin kerännyt muuttokuormaa 15-vuotiaasta asti. Kun lukio päättyisi, nostaisin kytkimen ja suuntaisin heti pois. Halusin nähdä mitä löydän maailmalta, tutustua uusiin ihmisiin ja ymmärtää miksi muualla ajatellaan toisin. Ja niin elämä vei pienestä Koskenkorvan kylästä Vaasan, Liverpoolin, Pietarin, Tampereen ja lukuisten matkojen kautta…

Palasin miettimään meidän perheen paluumuuttoa luettuani Pertti Kinnusen kolumnin viime viikon Eparista. Pertti haastoi ajatusleikkiin, että jos omaa kuntaa ei saisi valita, niin mihin kuntaan muuttaisi Etelä-Pohjanmaalla ja miksi. Tätä meidän kuntapäättäjien kannattaa kysyä myös omilta lapsilta, kummilapselta tai naapurin nuorelta. He ovat kuitenkin lähitulevaisuudessa ne rivit, jotka näkyvät muuttotilastoissa joko plussina tai miinuksia.

Millaista ympäristöä tarvitaan, että maakuntamme kunnat, muutkin kuin Seinäjoki, olisivat kiinnostavia asuinkuntia suunnitella elämää? Mikä houkuttaisi nuoria palaamaan opintojen jälkeen tai SeAMKiin opiskelemaan tulleita jäämään?

Itsestään selviä asioita ovat työmahdollisuudet, hyvät palvelut ja kaikki ympäröivä infra eli niin sanotut kovat elinvoimatekijät. Millaisia mahdollisuuksia perheelläni on oppimista, uraa ja vapaa-aikaa ajatellen? Uskon, että tulevaisuudessa yhä enemmän vetovoima nojaa pehmeisiin asioihin: ilmapiiriin, avoimuuteen, vaikuttamisen mahdollisuuksiin, harrastusympäristöihin, viihtyvyyteen, tapahtumarikkauteen, suvaitsevaisuuteen, ympäristöasioiden huomioimiseen. Tulevaisuuden asukkaalle on tärkeää se mitä asuminen tietyssä kunnassa kertoo minusta. Millaisia arvoja minuun liitetään, kun asun tässä paikassa? Millaisessa ilmapiirissä elän ja kasvatan lapseni? Tarjoaako asuinpaikkani viehättävän, hauskan, mukavan paikan olla ja harrastaa?

…kotikonnuille, vielä pienempään Nopankylään. Meidän päätökseen vaikuttivat sosiaalinen tukiverkosto, kyläkoulu, kylän positiivinen henki ja yhteisöllisyys, rauha, luonto, puhtaus ja turvallisuuden tunne.

Pauliina Hautamäki

kunnanvaltuutettu Ilmajoki