Kolumni: Miksi Suomi? – minun pitkätie Suomen maan

Muutin Seinäjoelle Puolasta kesällä 2011. En muistan hyvin, mutta ainakin kolme tai neljä alkuvuosia kuulin yllättävän usein kysymys ”miksi valitsit Suomen?” ja monet vielä jatkoivat, ”miksei Ruotsi?”.

Opiskelijana minulla on ollut mahdollisuus lähteä Erasmus vaihto-opiskelijaksi muutama eri EU-maihin. Suomi oli heti minun suosikki, ehkä siksi koska se kuulosti ”eksoottiselta” ja täysin jotain uudelta.

Oli talvi 2008, ja neljä kuukautta Lappeenrannassa on muuttunut minun elämäni. Ihastuin ihan kaikkeen: nuorison itsenäistyvyyden, turvallisen oloon, tasa-arvoihin (myös opiskelija-opettaja suhteessa), jääkiekkoon ja irtokarkkeihin. Otin jo silloin kaksi Suomen kielen kursseja koska en voisin kuvitella tulla takaisin Puolaan, jos en olisin osannut sanoa suomeksi mitään.

Neljä kuukautta meni liian nopeasti. Itseasiassa paluu Puolaan ei oli helppo, olen itse kehittänyt ja kasvanut valtavasti ja siellä kaikki oli samaa kuin ennen lähtöä. Sitten minun mieli tuli selvä, minä haluan palauta Suomeen.

Kysymys oli miten se voi onnistua: opinnot oli keskellä ja kaikki omasäästöt ovat menneet jo Lappeenrannassa. Kaksi ja puoli vuotta asuin vielä Puolassa, kotikaupungissa löysin Suomen kielen kurssin (!) ja kerran viikossa, pienessä ryhmässä opiskelin suomen kielioppia (vielä työn alla) ja lauloin ”Matkustajan”.

Sitten tuli hieno tuuri, sain töitä kotiyliopistolla EU-hankkeessa missä oli kaksi Etelä-Pohjanmaalaista kumppaneja. Otin ensimmäinen mahdollisuus ja kysyin Erasmus-harjoittelupaikasta Helsingin yliopisto, Ruralia-instituuttista, se onnistui ja harjoittelun jälkeen sain työsopimuksen. Tulin Seinäjoelle kolmeksi kuukaudeksi lähes kahdeksan vuotta sitten, jään (toivottavasti) elämäksi.

Eli: miksi Suomi? – koska se on maa täynnä mahdollisuuksia ja turvaa. Koska ihmiset ovat luotettavia ja koska saat heiltä valtavan edun, jos edes yrität puhua tämä kaunis (ja hirveän vaikea) kieli.

Urszula Ala-Karvia

Tohtorikoulutettava, HYn Ruralia-Instituutti

Vuodesta 2017 myös Suomalainen kansalainen