Kolumni: Minä(kö) päätän

Mitä tänään syödään? Syödään mitä kaapista löytyy. Me valitsemme ja päätämme.

Kerrotaan, että teemme vuorokauden aikana 2 500 – 10 000 erilaista päätöstä. Se on valtava määrä, jonka tiedostaminen saa pään pyörälle.

Näin minulle käy usein kaupassa. Kirjaimellisesti seison elintarvikehyllyjen edessä pääni tehdessä edestakaista liikettä kuin robotti. Hyvällä tuurilla tuo liike saa aikaan meditatiivisen tunnekokemuksen.

Kyllä, myönnän tämän reilusti, koska minulle syntyy kokemus tietoisesta päätöksestä valita lukemattomien kermapurkkien joukosta juuri se oikea ja toimiva makuelämys.

Tämän kokemuksen tavoittaa kuitenkin harvoin. Meditatiivisen elämyksen sijaan kehossani käynnistyy lihaksia supistava ahdistuskohtaus siitä, teenkö oikean valinnan hyvälle aterialle.

Millaisen kerman valitsen tänään, kun tarjolla on kymmeniä toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja. Silmissäni vilisee ruoka-, kuohu-, vispi- ja kahvikermoja loppumattomiin.

Kermakirjo todellakin tuo esille ihmisten kyvyt ja taidot ideoida ja toteuttaa vaihtoehtoja.

Sormissani kihelmöi. Olen rohkea tänään! Valitsen tutun tuotteen sijaan eri valmistajan kerman chilillä. Rohkeuteni mittaa siis chilikermapurkki.

Olkoon niin, jostakin on lähdettävä liikkeelle. Mutta missä sitä valinnan viisautta jaetaan? On eri asia valita kermat kakkuun kuin poimia yhteishaussa se oma ykkösvaihtoehto.

Omat odotukset ja toiveet ohjaavat valintoja. Jo laulussa sanotaan, että sitä saa mitä tilaa. Täytyy vain tietää mitä tilaa.

Pyrkimys yksinkertaisuuteen monimutkaisten päättelyketjujen verkoissa on toisinaan tarpeen. Sen on osoittanut myös Jane Austenin Järki ja Tunne -näytelmä. Molempia tarvitaan.

Vatsan kurniessa nälkäisenä analyyttinen puoli jää varjoon ja intuitiokin on oiva kaveri vain nopeissa tilanteissa. Kuitenkin, oppiaksemme uutta päätöksen teossa, meidän tulee hakea rohkeasti erilaisia näkökulmia ja tehdä jotain toisin.

”Ehkä petymme, jos yritämme emmekä onnistu. Mutta jos emme edes yritä, on varmaa että epäonnistumme.”

Valitsen ensi kerralla hyllystä vegekerman.

Sonja Meyer-Jokiranta

valmennuspäällikkö