Kolumni: Minne sinä muuttaisit?

Tervehdys, hyvät lukijat!

Sain kutsun ryhtyä Eparin kolumnistiksi ja todella mielelläni otin tehtävän vastaan, onhan kyseessä vireä, luettu ja tykätty oma paikallislehtemme. Pyrin kolumneissani tarkastelemaan erilaisia ajan ilmiöitä ennen muuta alueemme yrityselämän näkökulmista, mutta myös kulttuurin, harrastusten ja kansalaistoiminnan kautta.

Kenellekään ei liene salaisuus, että koko Suomi muutamaa suurinta kaupunkia lukuun ottamatta tuskailee väestökehityksensä kanssa. Omassa maakunnassamme vain keskuskaupunki Seinäjoki on viime vuosina vielä kasvanut, muualla onkin sitten jo huolestuttavampaa. Kunnat joutuvat toden teolla pohtimaan talouttaan sekä veto- ja pitovoimakysymyksiä väestökehityksensä kääntämiseksi taas positiiviseksi.

Useissa tutkimuksissa eri vuosilta on saatu todeta, että keskiverto suomalainen muuttaisi (jos olisi pakko muuttaa) kaikkein mieluiten Tampereelle. Tämän tosiasian innoittamina teimme pienellä neljän hengen porukalla mielenkiintoisen ajatusharjoituksen: pohdimme, minne kukin meistä voisi ajatella muuttavansa Etelä-Pohjanmaalla, jos nykyistä kotikaupunkia tai -kuntaa olisi jostain syystä vaihdettava. Mainittakoon, että kaksi meistä asuu Seinäjoella, yksi Kurikassa ja yksi Kuortaneella.

Jokainen meistä löysi varsin nopeasti oman suosikkinsa eteläpohjalaisten kuntien ja kaupunkien joukosta. Myös perusteet vaihtelivat: kuka arvosti hyvää sijaintia, kuka palveluja, kuka luonto- ja liikunta- tai kulttuuriharrastusten monipuolisia mahdollisuuksia.

Paljastan tässä vain oman mahdollisen valintani: Kuortane. Se on siis oman kotikaupunkini Seinäjoen jälkeen ykkössuosikkini Etelä-Pohjanmaalla. Keskeisiä syitä valintaani ovat Kuortanejärvi ja sen tarjoamat harrastusmahdollisuudet, suhteellisen hyvä sijainti ja kulkuyhteydet sekä Urheiluopiston tuomat mahdollisuudet ja ”pöhinä”, mikä näkyy kunnan katukuvassa niin koti- kuin ulkomaistenkin urheilijoiden ja matkailijoiden virtana.

Pidän tuota pientä ajatusleikkiämme mielenkiintoisena ja opettavaisenakin. Jonkin tietyn kunnan tai kaupungin vetovoimaisuus riippuu monista eri asioista ja eri asiat puhuttelevat eri ihmisiä. Ehkä tuon tapaisen ajatusleikin läpikäynti olisi hyvä alku, kun alueemme kuntapäättäjät pohtivat oman kuntansa ja seutunsa veto- ja pitovoimatekijöitä ja niiden kehittämistä.

Pertti Kinnunen

Toimitusjohtaja E-P:n kauppakamari