Kolumni: Miten käyttäisit jättipotin?

EU päätti heinäkuun lopulla merkittävän, yhteensä 750 miljardin euron elpymis- ja palautumistukirahoituksen (n. RRF-rahoitus) myöntämisestä jäsenmailleen, jotta ne voisivat paremmin ja nopeammin toipua koronapandemian aiheuttamista taloudellisista ja yhteiskunnallisista haasteista. Rahoituksesta noin 500 miljardia on avustusta, loput 250 miljardia lainaa.

Rahoituksella on tarkoitus uudistaa EU:n jäsenmaiden taloutta, erityisesti digitalisaation ja vähähiilisyyden edistämisen kautta. Tarkoitus ei siis ole pönkittää tai ”tekohengittää” niitä toimialoja tai yrityksiä, jotka jo ennen koronaa olivat matkalla kohti auringonlaskua, vaan kehittää EU:sta entistä vahvempi, innovatiivisempi ja kilpailukykyisempi alue. Ja syytä varmasti onkin, onhan EU kokonaisuudessaan jäänyt jälkeen keskeisistä kilpailijoistaan erityisesti digitalisaatiossa. Edes pahemmin kärjistämättä voi todeta Euroopan käyttävän lähes pelkästään amerikkalaista ja aasialaista teknologiaa ja sovelluksia, valitettavasti.

Leikitäänpä hieman ajatuksella, että tuo 500 miljardin ”lahjarahapotti” jaettaisiin EU:n jäsenten kesken tasan, asukasmäärien suhteessa. EU:n asukasmäärä on 450 miljoonaa, joten nuppia kohden tuota ”ilmaista” rahaa olisi jaossa noin 1.100 euroa. Meitä eteläpohjalaisia on n. 190.000, joten rahaa meille olisi tasajaolla tulossa reilut 200 miljoonaa.

Ihan tuota määrää emme varmaankaan saa, mutta kelpo jättipotin pitäisi joka tapauksessa olla tulossa. Ja nyt kysymys kuuluukin: miten meidän tulisi käyttää tuo raha? Miten sinä käyttäisit? Itse olisin valmis sijoittamaan ainakin osan koko alueemme tietoliikenneyhteyksien parantamiseen, sillä laajakaistayhteyksien kattavuudessa olemme selvästi jäljessä muuta maata. Kunnolliset tietoliikenneyhteydet luovat entistä paremmat edellytykset yritystemme, oppi- ja tutkimuslaitostemme uudentyyppiselle yhteistyölle ja verkostoitumiselle tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatioiden parissa sekä uudenlaisen tiedon ja osaamisen tuottamisessa ja kehittämisessä. Otetaan siis yhdessä kunnon digiloikka.

Pertti Kinnunen

Toimitusjohtaja

Etelä-Pohjanmaan kauppakamari