Kolumni: Mukava palata tänne

Ensimmäiset kuukauteni Seinäjoella on vietetty sosiaalisia tilanteita vältellen koronapiilossa ja talousarviota työstäen. Syksy kääntyy jouluksi ja tilikirjojen kannet laitetaan vuoden 2020 osalta kiinni. Samalla kurkistellaan jo tulevan vuoden puolelle ja toivotaan, että vähintäänkin päästään viettämään tauon jälkeen tapahtumarikasta Seinäjoen kesää.

On ollut mukava palata tänne. Kaupunki on silmämääräisesti kehittynyt valtavasti, on syntynyt uusia rakennuksia, uutta menestystä ja uutta kaupunkilaisuutta. Kasvavan ja kehittyvän kaupungin haasteet ovat kuitenkin moninaiset. Tyypillisesti eri mielipiteet liittyvät tapaan, jolla kehitystä tehdään tai rahaan, joka kehitykseen käytetään. Puhutaan velkaantumisesta, käyttötalouden kantokyvystä ja riittävistä tai riittämättömistä tulevaisuusinvestoinneista.

Vakuutan, että nämä kasvun ja kehityksen haasteet ovat kuitenkin moninkertaisesti helpompia kantaa kuin hiipuvan kunnan kamppailu talouden ja palveluiden epäyhtälössä. Kasvu on siis hyvästä.

Nykyään lakisääteisestikin pakollinen kaupunkistrategia on mahdollisuus valintojen tekemiseen ja niistä viestimiseen. Mielipiteiden laajasta joukosta tulee muotoilla strategia, jolla voidaan yksituumaisesti viedä kaupungin kehitystä eteenpäin. Kaupunkistrategia on ajankohtainen aihe tulevien kuntavaalien vuoksi.

Uusi valtuusto jättää varmasti puumerkkinsä Seinäjoen kaupunkiin ja juuri taitavasti laaditun strategian pohjalle on hyvä valaa tulevaisuuden perustukset. 2020-lukuinen hyvä strategiaprosessi vähintäänkin osallistaa, havainnoi, tekee valintoja ja tavoitteillaan haastaa itsestäänselvyydet.

Epari on antanut minulle mahdollisuuden toimia pari kertaa vuodessa vierailevana kolumnistina. Sain vielä luvan kirjoittaa asiasta, asian sivusta, työstä tai vapaa-ajasta. Vaikeahan tuosta oli kieltäytyä, sen verran moniulotteisen helpoksi ja houkuttelevaksi homma oli tehty. Mukava tarjous.

Kerran lapsena osallistuin muuten silloisen Eparin kalakisaan isolla ahvenella. Taisin pärjätäkin kohtuullisesti. Yhteistyöni Eparin kanssa siis jatkuu, nyt kaupunginjohtajana.

Toivotan kaikille hyvää ja rauhaisaa joulua ja mainiota uutta vuotta 2021.

Jaakko Kiiskilä

kaupunginjohtaja

Seinäjoen kaupunki