Kolumni: Musta aukko avaruuden pääkaupungissa

Vegaanista ruokavaliota noudattava nuori ei välttämättä saa koulussa ruokaa. Kuten muuallakin Suomessa, myös Seinäjoella yhä useampi nuori päättää aloittaa ilmastoystävällisemmän ruokavalion noudattamisen kantaakseen kortensa kekoon taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, onhan se yksi tehokkaimmista keinoista pienentää ympäristöjalanjälkeään. Vegaani on henkilö, joka ei syö tai käytä lainkaan eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, hunajaa tai esimerkiksi nahkaa. Useissa kouluissa kasvisruoka ei siis ole vegaanista, koska sisältää se muun muassa maitoa ja kananmunaa.

Usein kuulee väitettävän, että “kasvisruoka riittää”, eikä vegaanista ruokaa tulisi vaatia. Nuoret eivät kuitenkaan halua tyytyä riittävään, vaan tehdä asiat sataprosenttisesti, onhan kyse meidän tulevaisuudestamme ja siitä miltä se näyttää. Mitä siis hyvinvointivaltiostamme on enää jäljellä, jos emme tarjoa kouluruokaa tasapuolisesti kaikille? Nuoria ei pitäisi rankaista nälällä siitä hyvästä, että he eivät halua syödä enemmän saastuttavaa ruokaa. Jopa kasvisruoan saaminen on tehty vaikeaksi, ja joidenkin opiskelijoiden on täytynyt mennä lääkäriin hakemaan lääkärintodistus, jossa todetaan nuoren olevan kasvissyöjä. Tällainen vaatimus on järjetöntä terveysjärjestelmän tuhlausta. Olisiko siis aika päivittää nämä säädökset 2020-luvulle?

Monelle nuorelle tuleekin yllätyksenä, ettei koulusta välttämättä saakaan uuteen ruokavalioon sopivaa ruokaa. Suomen lain mukaan jokainen opiskelija on oikeutettu ilmaiseen kouluateriaan, lapsen tai nuoren allergia, uskonto ja eettiset erityistarpeet huomioon ottaen. Siksi onkin epätasa-arvoista olla tarjoamatta kouluruokaa vegaaneille. On myös erityisen epätasa-arvoista, että joistakin Seinäjoen kouluista vegaanista ruokaa saa, kun taas suurimmasta osasta ei. Vegaaneilta siis odotetaan, että he voivat syödä ruokaa, joka sisältää eläinperäisiä ainesosia, mutta sekasyöjien ei odoteta syövän vegaanista ruokaa.

“Nuorissa on tulevaisuus” kuulee monesti sanottavan, mutta nuorilta riistetään tulevaisuus. Nuorille täytyy antaa mahdollisuus henkilökohtaisiin ilmastotoimiin. Onko siis Seinäjoella, avaruuden pääkaupungissa, tilaa vegaanisille nuorille?

Tällä hetkellä ei ole, ja avaruuden pääkaupungissa on musta aukko, johon vegaanit ilmastonmuutoksesta huolestuneet katoavat.

Sofia Leinonen

Seinäjoen nuorisovaltuuston pj.