Kolumni: Ne laiskat ja saamattomat yrittäjät

Tuomas Enbuske julkaisi viime perjantaina Iltalehden sivuilla kolumnin, jonka pääpointti oli, että suomalaiset yrittäjät epäonnistuvat useimmiten, koska he ”ovat laiskoja ottamaan riskiä ja keksimään mitään uutta”.

Enbusken perustelut kuuluvat jotakuinkin siten, että yrittäjät syyllistyvät useimmiten syyttämään byrokratiaa ja verotusta, vaikka tilanne on hyvinkin samankaltainen ympäri maailmaa. Enbuske myös laajentaa suomalaista valituskulttuuria kattamaan vasemmistoa jonka näkemyksen mukaan syyllinen löytyy kapitalismista, uusliberalismista tai patriarkaatista.

Enbuske osuu usein maaliin, toisinaan ei. Tässä tekstissä hän puhuu siitä miten niukat ajat tuovat mukanaan luovia ratkaisuja, ja heittää esimerkkinä Neuvostoliiton köyhyyden alla eläneet perheet, jotka taikoivat juhlaillallisen olemattomista materiaaleista, tai sen miten keskimääräinen narkkari joutuu elämässään olemaan luovempi kuin mainostoimiston työntekijä.

Jätän teidän arvioitavaksenne sen, kumpi noista väittämistä osui maaliin. Tunnen tarpeeksi monta elantonsa kanssa kamppailevaa mainostoimistoyrittäjää, että osaan vastata tuohon.

Kun minä olin kipuileva ravintolayrittäjä, oma niukkuuteni ei tuonut nerokkaita ratkaisumalleja. Pienyrittäjällä jolla menee huonosti, on harvoin tilaa hengittää: jokainen päivä on vaan selviytymistä. Omalla kohdallani se johti masennukseen, itsetuhoisuuteen ja luottohäiriömerkintään.

Kaikki kolme ravistettuani voin todeta, ettei niiden lähtösyynä ollut laiskuuteni tai kykenemättömyyteni luovuuteen. Totuus on paljon monimutkaisempi. Ja kyllä, Suomen valtio voisi olla paljon isommin apuna pienyrittäjän arjessa. Yrityksen voi totta tosiaan perustaa 15 minuutissa, mutta siitä eroon ei pääse välttämättä 15 vuodessa.

Yleistäminen on kamalan helppoa, ja tietyllä tapaa itsekin syyllistyn tässä siihen: ei Enbuske varmasti raflaavasta otsikoinnistaan huolimatta tuomitse kaikkia epäonnistuneita yrittäjiä laiskoiksi ja lahjattomiksi. Mutta sellaista ajattelua tämä teksti monella tapaa edistää. Yrittäjyyttä on niin kovin monenlaista, ja syyllisiä löytyy paljon muualtakin kuin valtiosta – esimerkiksi valtavilla pääomilla toimivista eläkevakuutusyhtiöistä ja sijoitusyhtiöistä, jotka pitävät liiketilaa ennemmin tyhjillään kuin antavat korttitalon sortua laskemalla neliöhintojaan kohtaamaan nettikaupan ja muun maailman realiteetteja.

Kuka tietää, saatamme elää aikaa, jolloin kivijalkayrittäjyys tietyillä toimialoilla on kuolemassa sukupuuttoon. Tähän päätelmään on helppoa tulla: käykää kävelemässä minkä tahansa suomalaisen pienen tai keskisuuren kaupungin keskustassa ja laskekaa tyhjiä liiketiloja.

Vietin menneen viikonlopun Jyväskylässä, jossa kauppakeskukset ovat kuihduttaneet keskustaa melkoisesti. Avaruuden pääkaupunki ja monet muut maakuntakeskukset ovat samalla tiellä.

Pelilaudalla on paljon muutakin kuin yrittäjän laiskuus ja mielikuvituksen puute.

Mikko Jokipii

Yrittäjä, eduskuntavaaliehdokas (Vihr.)