Kolumni: Nyt mitataan päättäjien kanttia

Viime vuoden tilinpäätöstä valmistellaan kaupungissa näinä päivinä. Ei ole mikään salaisuus, että Seinäjoen viime vuosi oli taloudellisesti kaunistelematta surkea. Onneksemme aikaisemmilta vuosilta on vielä taseessa ylijäämiä, jottemme joudu korjaamaan kurssia äkkijyrkkään.

Mitään aihetta iloon ei kuitenkaan ole. Ongelmat eivät ole kadonneet minnekään vuoden vaihtuessa. Valtionosuuksien korottaminen toki tuo vetoapua pään pinnalle saamiseen, mutta se ei vielä riitä. Tämän vuoden talousarviossa on valtavan paljon epävarmuustekijöitä sen suhteen, pääsemmekö nollatulokseen. Säästöjen etsiminen tälle toimintavuodelle on edessä kipeämmin kuin uskallamme itsellemme vielä myöntää.

Taloudellinen onnistuminen on nyt päättäjien vastuulla. Kykenemmekö tekemään hankalia päätöksiä ja kokoamaan kaupungin talouden terveelle uralle. Muuten jätämme kaupungin talouden seuraavalle valtuustolle rapakunnossa, joka joutuu tukeutumaan vielä monin verroin kipeämpiin työkaluihin.

Vaikka pääsisimmekin nollatulokseen, se on vasta välietappi. Kaupunki ja kaupungin omistamat yhtiöt investoivat valtavasti vuodesta toiseen. Loputon velkaantuminen ei ole kestävä tie kaupungille, vaikkakin maan hallitus näyttää tässä surkeaa esimerkkiä.

Hallituksen suunnitelmat aiheuttavat lisää murheita kaupungille. Hallitus on viemässä läpi uutta hoitajamitoitusta, joka vastaa vain osittain vanhustenhuollon puutteisiin. Kuntien ongelmaksi muodostuu hoitajamitoituksen rahoitus. Puheet kulukavennuksista on ihan puhdasta leikkaamista, joka laitetaan kuntien tehtäväksi.

Toinen ongelma on oppivelvollisuusiän korottaminen. Tällä toimella yritetään taklata aitoa ongelmaa, mutta lääkkeenä se on ihan järjestön ja puhtaasti ideologinen valinta. Nuorten syrjäytymiseen ja haasteisiin pitää vastata täsmälääkkein, eikä kaatamalla rahaa kaikille. Minä todella toivon keskustan tulevan järkiin tämänkin asian kanssa.

Hallituksen yritykset lisätä työtäkin ovat tähän saakka olleet kelvottomat. Tähän mennessä on tehty vain päätöksiä, jotka tulevat vähentämään työtä. Työtä, jolla pyöritetään hyvinvointiyhteiskuntaa.

On turha puhua hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisesta, jos se rakennetaan juoksuhiekalle.

Jesse Luhtala

seinäjokelainen valtuutettu

Pohjanmaan Kokoomus, pj.