Kolumni: Olisiko Seinäjoesta Suomen Fuengirolaksi?

Vuoden vaihtuessa on hyvä hetki käydä itsensä kanssa kehityskeskustelu. Mitä oikeasti haluat, mistä olet valmis luopumaan? Minä kävin viime vuoden alussa ison debatin ja totesin, että nyt on hyvä aika pistää entinen elämä pakettiin ja toteuttaa pitkäaikainen haave ulkomailla asumisesta.

Tuo remontti vei minut pois Seinäjoelta Espanjan Fuengirolaan, suomalaisten eteläisimpään kaupunkiin. Etätöihin ja elämään, jossa valoa ja lämpöä riittää syksyn synkeimpiinkin kuukausiin. Täällä sitä nyt elellään, iloisesti irrallaan kiinteästä kodista, tutuista ja turvallisista ympyröistä. Töitä tehden ja uutta maata oppien.

Olen yllättynyt, miten helppoa on muuttaa maata ja maisemaa. Tietysti täällä auttaa, kun suomalaisten yhteisö on niin suuri ja tiivis. Tulee miettineeksi, että olisikohan se yhtä kivutonta ulkomaalaisen sukeltaa Seinäjoelle kuin minun Fuengirolaan. Otetaanko Etelä-Pohjanmaalla uudet ihmiset yhtä hyvin vastaan kuin Aurinkorannikolla?

Varmaa on, että tulevaisuudessa ihmiset liikkuvat yhä enemmän. Siksi on tärkeää, että Seinäjoellakin on kykyä vastaanottaa eri kansallisuuksia töihin. Fuengirolan asukasluku on vain reilut kymmenen tuhatta enemmän kuin Seinäjoen. Hämmästyttävää, että Fuengirolassa on yli 350 oppilaan suomalainen koulu, josta jäi viime vuoden haussa parisataa oppilasta ulkopuolelle. Fuge ei ole vain eläkeläisten loppusijoituspaikka, vaan myös monet työikäiset suomalaiset vaihtavat elämänsä keveämpään ilmanalaan.

Kun kansainväliset ihmiset tulevat kaupunkiin töihin, lasten opiskelumahdollisuudet ovat merkittävä asia. Poikani opiskelee Seinäjoen lukiossa, jossa käsitykseni mukaan on aika hyvin myös opetusta englanniksi. Miten on peruskoulun puolella?

Seinäjoki ei voi olla sääolosuhteidensa puolesta Suomen Fuengirola, mutta henkisen ilmaston eteen voidaan tehdä isoja harppauksia. Turhista ennakkoluuloista luopumalla päästään jo pitkälle.

Entäpä, jos Seinäjoki olisi vuonna 2019 jotain muutakin kuin avaruuden pääkaupunki? Kansainvälinen Etelä-Pohjanmaan keskus, jossa moniarvoisuus olisi osa brändi-identiteettiä? Paikka, jonne olisi kiva palata Fugesta kotiin.

Outi Myllymäki

viestintäasiantuntija