Kolumni: Omissa oloissa kököttä- misen myytit ja huomiot

Omissa oloissa kököttäminen eli trendikkäämmin ilmaistuna etätyö on lyönyt läpi tänä vuonna. Hanna Sutelan kolumnin (19.5.2020) mukaan vielä pari vuotta sitten vähän yli puolet, eli reilu miljoona palkansaajaa, ei pitänyt etätyötä työtehtävissään edes mahdollisena. Vastaavasti keväällä saman verran suomalaisia palkansaajia on tehnyt etätöitä. Kun oli pakko.

Kuulin vahingossa eräässä kahvilan kahvipöytäkeskustelussa naapuripöydästä, kun eräs rouva kertoi tosissaan toiselle, että totta tosiaan eihän se etätyö ollutkaan lomapäivä vaan hän oli saanut kaikki työt tehtyä normaalisti ja ehkä jopa enemmänkin, kun ei ollut keskeytyksiä. Hän jatkoi vielä, että voisi jatkaa näin jos saa esimieheltään luvan. Toivotaan, että saa. Rouva oli liekeissä! Jäin pohdiskelemaan, että tuollainenkin mielikuva on elänyt pitkään vahvana, että etätyö on yhtä kuin lomaa. Joo, ei ole.

Itselleni yksi työpaikkavalinnan kriteereistä on aina ollut se, että saako varmasti tehdä etätöitä. Ei sen takia, että olisin varsinaisesti edes halunnut tehdä kotoa päin töitä vaan siksi, että vastaus on kertonut firman johtamiskulttuurista ja siitä luotetaanko ihmisiin. Onneksi etätyö mahdollistuu nyt yhä useammalle ja työn tekemisen tavat kehittyvät.

Siipalleni tuo omissa oloissa kököttäminen sopii, mutta omalle mielelleni se alkoi käydä keväällä kovin raskaaksi. Kevään jälkeen olenkin lähtenyt innosta puhkuen ajelemaan aamun tuiskeeseen kohti toimistoa. Moni meidän työpaikalla on jatkanut etäilyä. Yhteistä hömpöttelyä on pidetty yllä porukan aamukahveilla ja viimeisimpänä etäpikkujouluilla.

Etäilijät kurkkivat ruudulta ja osallistuvat keskusteluihin. Välillä heitä kannetaan kainalossa toisella pöydälle paremman kuuloetäisyyden päähän. Etätapaamisista on tullut niin arkista, ettei enää kiinnitä asiaan edes oikeastaan huomiota, että onko henkilö fyysisesti läsnä. Ehkäpä etäilyssä onkin alettu olla paremmin henkisesti läsnä. Kun pidetään palaveri, niin ollaan myös siinä eikä poukkoilla asiasta toiseen.

Muutamaan koulutuspäivään olen osallistunut etäaikana ja täytyy kyllä sanoa, että tulevaisuuden yksi supertaito on saada etäyhteyden päässä olevat koulutettavat pysymään skarppina ja keskittymään ruudulla puhuvaan päähän. Omissa oloissa kököttäminen vaatii mielen lujuutta ja korillisen uusia taitoja käsitellä Meetsit ja Teamsit.

Kiitos korona, että mursit omissa oloissa kököttämisen myytit ja vaadit meiltä uusia toimintatapoja.

Pauliina Hautamäki

varatoimitusjohtaja