Kolumni: Osaaville ja ehtiväisille

Näin unta: olin urheilutoimittaja ja saanut tehtäväkseni haastatella paikallisen jalkapalloseuran Muuripuron Taito-Urheilijoiden (MuTU) maineikasta ja kokenutta maalivahtia Ihme-Ukko Taitavaista, jolla oli mullistava idea.

Minä: ”Niin, Ihme-Ukko (passaako sinutella ja käyttää etunimeä?), mikä tämä ideasi tarkkaan ottaen on?”

Ihme-Ukko: ”Jo vain passaa. Ideani on kypsynyt pitkän ja, vaikka itse sanonkin, ansiokkaan maalivahdin urani aikana. Minähän maalivahtina seuraan kenttätapahtumia vähän niin kuin aitiopaikalta. Olen myös aina pyrkinyt ohjaamaan ja johtamaankin joukkueemme peliä, minulla kun on kaiken muun hyvän lisäksi myös kantava ääni. Nyt olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että tämä ei riitä. Minua aivan selvästi tarvitaan myös muualla. Niinpä olen päättänyt, että jatkossa pelaan paitsi maalivahtina, myös alempana topparina ja vielä piilokärkenäkin. Siis yhtä aikaa”.

Minä: ”Tuota, tämähän on suorastaan radikaali idea. Epäilijöitäkin tuollaiselle idealle varmasti piisaa. Miten saat tuon kaiken tehtyä tehokkaasti ja joukkueen kärsimättä? Sinähän olet kuitenkin vain yksi Ukko, tosin Ihme-sellainen?”

Ihme-Ukko: ”Tässä on kyse kokemuksesta ja sen mukanaan tuomasta kokonaisnäkemyksestä, taitavasta ajankäytöstä sekä priorisoinnista. Nuorempana höntsäsarjoissa ja pihapeleissä pelasin kaikkia noita paikkoja ihan kohtuu menestyksellä, näin vanhempana on tietysti ollut vähän pakko keskittyä enemmän noihin torjuntahommiin ja pitää oma maali puhtaana. Mutta, kuten sanottu, kyse on kokemuksesta ja kyvystä priorisoida tarpeen mukaan eri tehtäviä sekä jakaa aikansa niiden kesken optimaalisesti, koko joukkueen kokonaisetu koko ajan mielessä. Kyllä tämä hoituu, don’t worry”.

Minä: ”Huh-huh, on siinä kokonaisuutta kerrakseen. Ei muuta kuin onnea ja menestystä sinulle, Ihme-Ukko, tähän uuteen mielenkiintoiseen vaiheeseen. Valitettavasti joudun päättämään haastattelun tähän, sillä minulla on tälle päivälle vielä toinenkin. Lähden jututtamaan naapurikuntamme Taka-Muuripuron naisten pesäpallojoukkueen Taka-Muuripuron Mailaflikkojen tähtipelaajaa Teho-Mimmi Topakkaa. Hän aikoo kuulemma pelata yhtä aikaa niin lukkarina, kakkosvahtina kuin takakentän kopparinakin…”.

Tässä vaiheessa heräsin. Huh, kaikenlaisia unia…

P.S. Jos joku nyt sattumalta näkee tässä joitain yhtäläisyyksiä maamme vaalijärjestelmään ja ehdokasasetteluun, ne ovat täysin lukijan mielikuvituksen tuotetta…

Pertti Kinnunen

toimitusjohtaja