Kolumni: Pienten tapahtumien kesä voi olla hyväkin

Olen surulla lukenut, kuinka suuret tapahtumat yksi toisensa jälkeen peruuntuvat tulevalta kesältä. Provinssin peruuntuessa tunsin syvän vihlaisun vatsani pohjalla, kun muistelin kaiholla kävelymatkojani festivaalia kohti. Iloisia ihmisiä tienvarressa, musiikin sykkeenä tuntuvaa festarihumua ja ystävien jälleennäkemisen riemua. Ei tanssita tangojakaan tänä kesänä. Ei täyty puistoalueet matkailuvaunuista, keskusta tanssin pyörteistä ja terassit laulavista asiakkaista. Kaikkea ei kuitenkaan ole menetetty.

Tehdään tästä kesästä pienten tapahtumien kesä. Haetaan kokemuksia paikallisista kohteista. Tutustutaan alueen historiaan, vaihtoehtoisiin pientapahtumiin ja alueen taiteeseen. Meillä on tässä maakunnassa upeita kohteita, joita on kerätty Etelä-Pohjanmaan liiton toimesta kulttuurikartaksi. Kartan avulla voi suunnata päiväretken maakunnan museoihin, pysähdellä nähtävyyksien luona ja tutustua oman alueen historiaan. Pienet, paikalliset tapahtumat kertovat alueen identiteetistä, sen taiteesta ja yhteisöllisyydestä. Samalla tulee laajennettua omaa tietämystä ja kokemuspiiriä.

Itse pientapahtumien tuottajana näen, kuinka vastuullisesti toimijat suunnittelevat tapahtumia täksi kesäksi. Turvavälit, hygienia ja asiakkaiden turvallisuus otetaan huomioon vakavasti ja asianmukaisesti. Tämä kesä onkin hyvä tutustua esimerkiksi Piirin alueeseen sen tulevien piknik-konserttien, tapahtumien ja esitysten myötä. Lapualla puolestaan tuodaan esille taidetta ja elokuvia ihmisoikeuksien näkökulmasta, kun Lapua Art & Film Festival saa vuoronsa heinäkuussa. Luvassa on kansainvälisiä elokuvia, taidenäyttelyitä, kiinnostavia luentoja ja tanssiesityksiä.

Elokuun loppupuolella voi tutustua NuermoFestiin, joka siirtyy Piirin uudistuvalle alueelle. Pienfestivaalissa on aina aistirikas tunnelma sen asiakkaille. Muistetaan myös Seinäjoen kaupunginteatterin kesäteatteri, Törnävän kartanon museodraamat ja Selmun kesätorin tapahtumat. Tänä kesänä väkimäärä ei ehkä ole tapahtumissa suuri, mutta siltikin meillä on mahdollisuus kohdata ihmisiä matkalla kohti samaa tapahtumaa ja hetkiä, jolloin yhdessä koemme saman elämyksen musiikin tai muun taiteen keinoin. Pienesti, mutta turvallisesti. Yhdessä.

Juulia Soidinaho

Teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä