Kolumni: Pirre-Liisa psykiatrisessa

Nuorella Pirre-Liisalla on ollut vaikeaa elämässään. Hän on jo työelämän syrjässä kiinni, mutta hänestä tuntuu, että maailma kaatuu päälle. Hän ei pysty keskittymään mihinkään. Tuntuu, että mikään ei onnistu ja poikaystäväkin jätti, kun piti häntä vähän outona.

Läheisten kehotuksesta Pirre-Liisa tilaa ajan yleislääkärille, joka kirjoittaa kahden viikon sairausloman. Loman aikana Pirre-Liisan tilanne vain pahenee ja ajatukset synkkenevät synkkenemistään.

Kolmannella yleislääkärikäynnillä Pirre-Liisa saa kuin saakin lähetteen psykiatrille, joka tarjoaa syötäväksi masennuslääkettä. Ei vain auta. Kokeillaan toista lääkettä ja kolmattakin, jopa useampaa lääkettä yhtä aikaa. Lopulta Pirre-Liisa on niin turta, ettei mikään tunnu enää miltään - työkyvyn palautumisesta puhumattakaan.

Kun lääkkeistä ei ole apua, saa Pirre-Liisa viimein lähetteen psykiatrian poliklinikalle tutkimuksiin. Hänen tuntemuksiaan ei uskota, koska hän näyttää ulkoisesti varsin terveeltä ja hän pärjää tehdyissä testeissä kohtalaisen hyvin, joten hänelle arvotaan lievä psykiatrinen diagnoosi. Katsotaan, että hän pärjää varsin hyvin kotonaan. Ehdotetaan kyllä psykoterapiaa, koska syyksi epäillään mahdollista traumaperäistä tilaa, mutta terapiaan on kolmen kuukauden jono.

Parin viikon päästä Pirre-Liisa kiidätetään ambulanssilla sairaalaan itsetuhoisten ajatusten takia. Hän viipyy psykiatrisella osastolla kolme päivää, minkä jälkeen hänet kotiutetaan, koska osastolla pitämisen kriteerit ovat koventuneet ja paikat vähentyneet.

Pirre-Liisa joutuu käymään osastolla parin kuukauden välein muutaman päivän jakson hänen tilansa toistuvasti pahennuttua. Lopulta osaston lääkäri toteaa, että alkuperäinen diagnoosihan oli aivan väärä ja lääkitystä vaihdetaan ties miten monennen kerran. Seitsemän eri lääkettä vaihtuvat kahteen.

Pirre-Liisa alkaa pärjätä taas omillaan, mutta työkyky ei riitä siihen, että hän olisi voinut palata vanhaan työhönsä. Kuntoutuminen nykytilaankin vei kolme vuotta. Moni asia sinä aikana olisi voinut mennä paremminkin. Nyt hänet on ohjattu kuntouttavaan työtoimintaan, johon voi osallistua oman jaksamisen ehdoilla.

Jukka Ahlgren

PeruSinsinööri