Kolumni: Puhutaan ehkäisystä, beibi

Viime vuonna Suomessa todettiin ennätysmäärä klamydiatartuntoja. Ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen raskaudenkeskeytykset eivät ole vähentyneet. Kondomit sekä muut ehkäisymenetelmät ovat ainoa vaihtoehto näiden ilmiöiden vähentämiseksi.

Seinäjoella tarjotaan alle 20-vuotiaille maksuton ehkäisy. Se on tärkeää, ja esimerkiksi Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartunnat ovat vähentyneet kolmanneksella maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen alettua. Opiskelijalle parikymmentä euroa kuukaudessa on paljon, ja jos vaakakupissa on ruoka ja ehkäisy, on ruoka luultavasti ykkösprioriteetti.

Seinäjoen nuorisovaltuusto toivoo, että maksuton ehkäisy laajennettaisiin koskemaan kaikkia alle 25-vuotiaita. Olemme ainoa korkeakoulukaupunki Etelä-Pohjanmaalla, ja tarjoamalla maksuttoman ehkäisyn luomme positiivista imagoa opiskelua täällä harkitseville nuorille. Lisäksi tämä säästäisi kaupungilta pidemmällä aikavälillä huomattavasti rahaa.

Vantaalla raskaudenkeskeytykset vähenivät kolmanneksella kolmen vuoden aikana sen jälkeen, kun kohdullisille alettiin tarjoamaan ehkäisyä. Tilastollisesti 20-24-vuotiaat tekevät eniten raskaudenkeskeytyksiä. Rauman arvioidaan säästävän vuosittain 100 000 euroa vuodessa aborttien vähennyttyä.

Sen lisäksi, että Seinäjoki alkaisi tarjoamaan maksutonta ehkäisyä, toivon seksuaalikasvatuksen lisääntyvän kouluissa. Oman kokemukseni mukaan nuoret ovat hyvin avoimia ehkäisyyn ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. On normaalia puhua näistä ystävien kanssa, ja kysyä neuvoa. Kouluissa seksuaalikasvatusta on kuitenkin mielettömän vähän, ja tiedon etsiminen jää paljolti nuoren harteille. Se viestittää nuorelle, että aiheesta puhuminen olisi noloa, vaikka seksuaaliterveys pitäisi olla aivan arkipäiväinen asia. Olisi hienoa, että luotettavaa tietoa saisi koulusta.

Kondomin pois ottaminen kesken seksin on yllättävän yleistä. Kyseessä on seksuaalisen väkivallan muoto. Se altistaa toisen osapuolen seksitaudeille, epätoivotulle raskaudelle sekä loukkaa yksilön itsemääräämisoikeutta. Uskon seksuaalikasvatuksen kouluissa vähentävän seksuaalista häirintää ja jopa väkivaltaa. Nuoret olisivat tietoisempia omista sekä toistensa rajoista, ja ymmärrys suostumuksen tärkeydestä lisääntyisi.

Lisätään tietoa ja avoimuutta – vähennetään seksitauteja ja abortteja. Nuorille ehkäisy ja seksuaalisuus eivät ole tabuja, joten puhutaan niistä!

Sofia Leinonen

Seinäjoen nuorisovaltuuston varasihteeri

Nuva ry:n Pohjanmaan piiri ry:n puheenjohtaja