Kolumni: Raitiojunaa kaivataan Pohjanmaan maakuntiin

DUO-raitiojuna Pohjanmaalle saattaa alkuun kuulostaa aika suuruudenhullulta – ainakin minusta kuulosti ensi alkuun. Asiaan kuitenkin syventyen huomaa nopeasti, ettei kyse ole niin mahdottomasta suunnitelmasta, kuin voisi luulla.

Seinäjoki on kehittynyt ja kasvanut nykyiseksi kaupungiksi Suomea halkovien kiskojen ansiosta. Raideliikenteen kehittäminen ja saavutettavuuden parantaminen vahvistaa Seinäjoen asemaa vetovoimaisena kaupunkina ja houkuttelee investointeja alueelle. Päärata jatkoyhteyksineen on elintärkeä koko maan ja pohjalaiskuntien yrityksille ja ihmisille. Pääradan lisäksi on kehitettävä myös jatkoyhteyksiä paikallisemmin, kun liikenne raiteilla vapautuu.

Seinäjoelta ja Vaasalta odotetaan usein tiiviimpää yhteistyötä. Villeimmissä visioissa on väläytelty jopa kaksoiskaupungin perustamista. Tosiasia kuitenkin on, ettei hallinnollisella kikkailulla kasvateta vetovoimaa tai houkutella investointeja. Vahvempi elinkeinoelämän yhteistyö sen sijaan tukee alueiden kilpailukykyä. Kaupunkien tehtävä on luoda parhaat mahdolliset edellytyksen tehdä yhteistyötä.

Kaupunkien kytkeminen kiinteämmin osaksi samaa työssäkäyntialuetta on aidosti molempia hyödyttävä hanke. Välille on tehty ja tehdään tieinvestointeja, mutta myös radalle tarvitaan panostuksia. Etelä-Pohjanmaan linkki Vaasan lentokentälle ja satamaan vahvistuisi, sekä tiheämmän liikenteen ansiosta vaasalaiset pääsevät hyötymään pääradasta. Hankkeessa parannettaisiin nimenomaan Seinäjoki-Vaasa välistä yhteyttä. Tulevaisuudessa kenties muidenkin ilmansuuntien liikennettä.

DUO-raitiojuna hankkeessa yhteysväleillä hyödynnetään olemassa olevaa infraa nykyistä tehokkaammin. Palvelutason kohottaminen vaatisi investointeja, mutta ne olisivat kohtuullisia. Hankkeessa vuosina 2021-2026 konsepti kehitetään ja pilotoidaan. EU:n osuus hankkeesta olisi 88, 5 prosenttia ja loput jäisi kansallisesti rahoitettavaksi. Seinäjoelta haettava rahoitusosuus on vain 50 000 euroa, joka jakautuu viidelle vuodelle. Meidän on oltava nyt aktiivisia, kun EU:n elvytysrahaa tarjotaan. Ainakin me kokoomuslaiset tuemme kehityskohteita, jotka aidosti parantavat pohjalaisten kilpailukykyä kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailussa.

Seinäjoen kaupunginvaltuutettu