Kolumni: Rakasta itseäsi, rakastat lähimmäistäsi

Kun sain tietää olevani raskaana, halusin olla paras mahdollinen koti vauvalleni. Suuntasin luontaistuotekauppaan ostamaan odottajan vitamiineja, vähensin kahvinjuontia, huolehdin riittävistä yöunista ja harrastin liikuntaa rääkkäämättä itseäni äärirajoille. Vähitellen havahduin, kuinka armoton olin ollut itseäni kohtaan ennen raskautta. Olin luullut pitäneeni hyvää huolta itsestäni, mutta rakkaudesta en tiennyt juuri mitään.

Tarkastelin itseäni kriittisin silmin. Mikä oli ohjannut toimintaani aikaisemmin? Ihmisellä on hyvä olla kyky sopeutua vallitsevaan ympäristöön, mutta joskus sopeutumisesta voi tulla oman elämän kokemista ulkopuolisen ihmisen tai ilmiön kautta. Tällaista käyttäytymismallia voidaan kutsua nimellä ulkoaohjautuvuus tai perinteisemmin läheisriippuvuus.

On mukavaa olla hyvä tyyppi. Se, joka työpaikalla ei ärsytä ketään ja tekee kompromisseja rohkeiden avausten sijaan. Mutta toimimmeko me silloin oman arvomaailmamme pohjalta vai mielistelemmekö me vain yhteisön alfauroksia toivoen suotuisaa paikkaa laumassa?

Koronavuosi on ollut otollinen luomaan ulkoisia hallitsijoita. Kun emme voi tavata ystäviämme, haluamme näkyä tavallista enemmän sosiaalisessa mediassa osoittaaksemme olevamme elossa. Perheen illallinen on läsnäolevan keskustelun sijaan fetapastan kuvaustuokio ja jälkiruoaksi valmistetaan jäälattea videotutorialin opastuksella. Trendikkyys on lunastettu ja voi mennä nukkumaan uskotellen itselleen olevansa elämässä kiinni.

Ulkoaohjautuvuus on usein jo lapsena omaksuttu selviytymismalli. Ohjaava ilmiö tai ihminen voi vaihtaa kohdetta elämän varrella, mutta oma sisin tekee hidasta kuolemaa. Vähitellen ihmisen on mahdotonta toimia omien arvojensa pohjalta, koska niitä ei ole rakentunut.

Sen jälkeen, kun olin järkyttynyt oman itseni laiminlyönnistä, päätin, että itseä on kohdeltava kuin kasvavaa sikiötä, ruokkien ravinnolla ja rakkaudella.

Kun sanotaan, rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, on huomioitava, että kaiken perustana on aina terve rakkaus itseä kohtaan. Uuden elämän voima herätti minut elämään täysipainoista elämää, jossa kaikkea ohjaa minun identiteettini sekä sen luoma arvomaailma.

Vain tätä kautta voit rakastaa myös lähimmäistäsi.

Natalil Lintala

teatteritaiteilija, yrittäjä Liike Nyt Seinäjoen puheenjohtaja