Kolumni: Ruoka yhdistää ja torilla tavataan

Kevät! Ihmiset alkavat taas möyriä esille piiloistaan, ja Seinäjoellakin näkyy elämää.

Usein kaupungilla käymiseen sisältyy ulkona syöminen. Olen kyllä miettinyt, että siinähän ei varsinaisesti ole mitään järkeä, että toisia tavatakseen on aina pakko syödä jotain tai mennä kahville. Mutta yhdessä syömiseen ja ruuan jakamiseen liittyvä yhteisöllisyys on meihin niin vahvasti sisäänrakennettu, että järkeä tai ei, ihanaa se on!

Mitäpä sitä siis pyristellä vastaan. Päinvastoin, kannustan kiinnittämään huomiota siihen, että yhdessä syömisestä tekee tietoisesti tärkeän ja nautinnollisen hetken. Ei sen aina tarvitse olla mitään ihmeellistä, se voi olla vaikka kevään eka jätski yhdessä sellaisen ystävän kanssa, jota et ole hetkeen nähnyt, kun arki vie kaiken ajan.

Sopivasti kevään korvalla aukeaa myös uusi tori. Toivottavasti sen keskeinen sijainti ja räsymaton-kotoinen henki virkistää meilläkin torikulttuuria. Sehän on meistä itsestä kiinni, sekin. Puitteet on ainakin laitettu kohdilleen, joten mennään paikalle ja nautitaan!

Uusia avauksia myös ravintoloihin on tiedossa, joita moni odottaa jo mielenkiinnolla! Lisäksi valtakunnallisen ruokaketjun liikeideakilpailun Food Business Challengen voitti SeAMKin James McDade idealla matalan kynnyksen keittiö-/ravintolatilasta, jossa uudet yrittäjät ja pop-upit voisivat testata toimintaansa. Toivottavasti saadaan sellainenkin pian rikastuttamaan Seinäjoen ruokakulttuuria ja lisäämään mahdollisuuksia.

Seinäjoella ja maakunnassa on jo paljon nähtävää, koettavaa ja löydettävää. Monet näistä ruokaelämyksiä. Myös paikalliset raaka-aineet ja tuottajien esiin tuominen on jo selvää yhä useammassa paikassa. Hyvän ruuan ympärille on ihana kokoontua, ja aurinko houkuttelee ihmisten ilmoille.

Rohkeasti siis ulos, tapaamaan ystäviä ja syömään yhdessä. Nautitaan keväästä ja niin pienistä kuin isoistakin yhteisistä ruokahetkistä niitä arvostaen.

Soila Huhtaluhta

Projektipäällikkö

SeAMK Ruoka