Kolumni: Sanoista tekoihin on pitkä matka

Ylen Metsäradiossa taiteilija, luontoihmisenäkin tunnettu Vesa-Matti Loiri tuskaili maailman tilaa. Hän arveli, etteivät hänen ikätoverinsa eikä nuorempi sukupolvi näytä vähää välittävän ilmastonmuutoksesta. Onko Veskun toivoton ajatus totta?

No, onhan meillä Greta Thunberg ja muutakin ilmastoliikehdintää, mutta surkealta silti näyttää. Vaikka asenneilmasto on median perusteella muuttunut, käytännöt eivät. Näyttää siltä, että podetaan lentohäpeää ja tavaraähkyä, mutta silti suomalaiset lensivät viime vuonna enemmän kuin koskaan, lihansyönti lisääntyi ja ostoskeskusten pikamuotilaareilla otetaan kyynärpäät käyttöön. Vuoden alkaessa lehdet ja televisio ovat täynnä kaukomatkailumainoksia. Eräässä, irvokkaimmassa, luontointoilijaksi kuvattu perhe matkustaa maailman ääreen tropiikin vesiputouksille. Paradoksaalista.

Jostain syystä Australian palaminen, valtamerten muoviroska ja suomalaisten soiden hävittäminen eivät meinaa meille oikein mitään. Peruskoulun opetussuunnitelmaa uudistettaessa eniten keskusteltiin siitä, pitäisikö taloustieto ottaa erilliseksi opetusaineeksi. Meitä ohjaavat aivan erilaiset voimat kuin ympäristön pelastamiseksi olisi tarpeen.

Ilmastonmuutoksen vastaisen työn pitäisi olla paitsi erillinen oppiaine, myös sisäänrakennettuna joka ikiseen koulutuntiin. Näin ainakin, jos haluamme uskoa nuoremmissa sukupolvissa olevan ratkaisun tähän yhteiseen ongelmaamme. Heillehän haitat jäävät.

Vastuu on meillä kaikilla kasvattajilla, vanhemmilla ja ammattilaisilla (ja myös nykyajan tärkeimmillä mielipidevaikuttajilla eli tubettajilla). Miten saisimme koululaiset kertomaan lomien jälkeen, miten monta uutta lintulajia oppivat tunnistamaan tai mitä metsäretkellä kokivat? Sen sijaan että he vertailevat, kuka sai kalleimman älypuhelimen ja kenellä on upein rusketus.

Savotta on vaikea, sillä muutamaa hymistelevää juhlapuhetta lukuun ottamatta aikuisten hallitsema kasvuympäristö ei näytä tukevan käännöstä kestävämpään. Toivon silti, että Vesku on väärässä. Kirsi Haapamatti

Vapaa kirjoittaja