Kolumni: Sauna kulttuuriperintönä

Saunominen on yksi vanhimmista kulttuuriperinnöistämme. Siellä on synnytetty, paranneltu sairauksia ja viety kuolleita viimeiselle pesulle. Saunasta on myös moneksi tänäpäivänä. Se puhdistaa, rentouttaa ja hoitaa. Minulle sauna on parasta terapiaa, ystäviemme kanssa olemme antaneet pihasaunallemme nimen terapiasauna. Saunassamme keskustellaan paljon yhteiskunnallisista asioista, politiikasta, naisten asemasta, arjen huolista ja iloista. Sieltä tullessa on aina kevyempi olo. Joskus saunassa on kiva keskustella ystävien kanssa, hoitaa parisuhdetta tai rauhoittua ja nauttia yksin olosta.

Olen aiempina kesinä kiertänyt erilaisissa saunatapahtumissa ja miljöissä. Tänä kesänä olin täällä paikallisessa saunatapahtumassa Kalajärvellä, sekä Tampereella varsinaisena saunapäivänä. Kotona muu perhe lämmitti saunapäivänä kuusi kappaletta saunoja. Kun minä olin reissussa, saunat olivat avoinna jokaiselle. Kävijöitä riitti ja uusiakin tuttavuuksia löytyi. Eräässä tapahtumassa muuan mies totesi että, ”Kyllä se vaan niin on, että nainen on kauneimmillaan juuri saunasta tulleena, ei siinä muuta hilavitkuttimia tarvita. ”

Tänä kesänä olen oppinut saunoista yhden asian: yhteisöllisyyden. Näissä tapahtumissa on rento ilmapiiri ja jotakin piilevää yhteisöllisyyden tunnetta, joka sitoo saunojat yhteen. On ollut mielenkiintoista päästä mukaan seuraamaan ja kokemaan jotain tällaista voimaa, jolla on myös kulttuurihistoriassamme merkitystä. On hienoa, että tällaisia saunatapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Toivon todella, että kunnat tukevat tällaisia tapahtumia tulevaisuudessakin. Itse en miellä välttämättä tällaisia tapahtumia kaupunkien keskusta-alueelle. Sivukylät ja pienet kunnat ovat parhaimmat ympäristöt tällaisille tapahtumille elinvoiman ja leppoisan ilmapiirin takia.

Saunalla on ollut myös poliittisesti tärkeä merkitys lähihistoriassamme sotien jälkeisten suhteiden edistämisessä ja on siellä tainnut joku kansanedustajakin asua. No niin tai näin, meidän saunakulttuurimme ansaitsee paikkansa Unescon aineettoman maailmanperinnön listalla.

Noora Knaapila

Seinäjoen Vasemmiston 1. Varavaltuutettu

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen