Kolumni: Se aurinkoinen tyyppi

Pirre-Liisa herää iltapäivällä taas yhteen samanlaiseen päivään – ja iltaan. Hänellä ei ole työtä, joten on aivan yhdentekevää, mihin aikaan tarvitsee nousta sängystä ylös. Ja illalla otettu unilääkekin vielä turruttaa. Häntä harmittaa, että taas puolet päivästä on tuhlattu.

Tarinamme sankari päättää lähteä kävelylenkille, koska viisaat sanovat sen piristävän mieltä. Porraskäytävässä hän tapaa oletettavan naapurinsa ja toivottaa tälle reippaasti ”Hyvää huom… eikun iltapäivää”. Naapuri ei katso edes päin ja Pirre-Liisa pahoittaa mielensä. Kukahan tuokin on olevinaan, hän ihmettelee. Kävellessään hän tervehtii kaikkia vastaantulijoita, joista suurin osa katsoo vain muualle. Tuntuu taas ikävältä.

Pirre-Liisalla ei ole paljoa rahaa, joten hän käy viikoittain leipäjonossa, josta saa osan tarvittavista elintarvikkeista – ainakin sitä leipää. Väki jonossa on yllättävän pirteän näköistä; ottaen huomioon, että hekin ovat siellä pakon sanelemana. Pirre-Liisa piristyy hieman.

On aika käydä kaupassa, vaikka vähillä Kelan rahoilla hänellä ei olekaan paljoa ostettavaa. Maitoa ja wc-paperia kuitenkin aina tarvitaan. Kuuliaisena ihmisenä Pirre-Liisa laittaa sosiaalivirastosta saamansa maskin naamalle. Häntä harmittaa, kun ei huonon kasvomuistin omaavana tunne muita naamioituneita ihmisiä, eivätkä he näytä tuntevan häntä. Edes mahdollista hymyä ei näe. Varmuuden vuoksi hän kuitenkin tervehtii muita, vaikkei vastakaikua aina saakaan. Kassasetä sentään tervehtii, mikä tuntuu mukavalta.

Pirre-Liisa harrastaa lentopalloa, mikä piristää mieltä ja peli-ilta on aina viikon kohokohta, mutta hän ei voi sitä sattuneesta syystä pelata, eikä se oikein tietokoneen ääressäkään onnistu. Siksi liikunta on jäänyt yksinäisiin kävelylenkkeihin. Se harmittaa kovasti.

Illalla Pirre-Liisa käy sänkyyn odottamaan unta, jotta taas uusi samanlainen päivä saapuisi. Pieni kyynel vierähtää tyynyliinalle. Hän miettii, kuinka monta muuta masennuksesta kärsivää hän tänäänkin kohtasi. Se kun ei useinkaan näy päälle päin.

Jukka Ahlgren

PeruSinsinööri