Kolumni: Sinulla on Tehtävä

Muistatteko, millaista elämä oli vielä pari viikkoa sitten? Käytiin töissä, kaupassa, harrastettiin ja matkustettiin.

Yhtäkkiä kaikki muuttui. Saapui Uhka, kaikki peruttiin ja meille kaikille annettiin Tehtävä yllättäen ja pyytämättä. Ei kyselty, millaiseen rooliin kukin sopii. Ei kyselty, miten mahdat Tehtävästäsi suoriutua.

Ikäihmisten Tehtävä on pysyä kotona. Olet vilkas, menevä tai yksinviihtyvä, Tehtävä on sama. Pysy kotona. Hoida Tehtäväsi hyvin ja kunnialla, sillä suojelet itseäsi ja muita.

Lasten ja nuorten Tehtävänä on pysyä kotona. Niin paljon kuin harrastuksistaan ja kavereiden kanssa kyläilystä tykkäätkin, suojelet omaa, perheesi ja kaikkien muiden elämää pysymällä kotona.

Aikuisten Tehtävät jaettiin. Kaikki, joiden työ sen salli, siirrettiin etätöihin kotiin. Kotona pyörivät kissat, koirat, aviopuoliso ja lapset. Toimisto saunanlauteilla (ainoa rauhallinen paikka), ei kyselty, löytyykö kotoa hyvä ja rauhallinen paikka ja pysyvätkö lapset hiljaa. Eivät pysy (yrittäkää lapset, se kuuluu Tehtäväänne). Tee työsi kotona niin hyvin kuin pystyt, vaikka lapsesi tunkee Aapisen kanssa näytölle kesken etäkokouksen: ”Mä en osaa, auta mua”. (Lapsi, odota hetki, odottaminenkin kuuluu Tehtävääsi). Tai kotona pelkkä tietokone, yksinäisyys ja hiljaisuus.

Joillakin työ loppui kuin seinään. Sinullakin on Tehtävä. Pysy kotona, kerää unelmien sirpaleet, odota tulevaisuuden toivoa. Kyllä kaikki järjestyy!

Joidenkin Tehtävä on käydä töissä kodin ulkopuolella. Hoitaa, lääkitä, opettaa, siivota, valmistaa ruokaa ja välttämättömiä tarvikkeita, myydä, kuljettaa, huoltaa, korjata, palvella. Hoida Tehtäväsi hyvin, kiitos kun hoidat. Ole varovainen ettet saa tartuntaa, tarvitsemme sinua. Pysythän sinäkin kotona vapaa-aikanasi.

Hoidetaan Tehtävämme niin hyvin kuin osataan, niin kauan kuin tarvitaan. Kiitos kaikille, kun hoidatte. Ja pesette käsiänne. On meillä vielä luonto, missä voimme kodin lisäksi käydä.

Voimme myös kaikki kysyä itseltämme: miten voisimme auttaa toisia hoitamaan oma Tehtävänsä?

Kati Nummensalo

Seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu (kd.)