Kolumni: Suuren talon poika

Viime kaupunginvaltuustossa ensi vuoden talousarvion keskustelun yhteydessä, kun kuuntelin puheenvuoroja, tuli mieleeni etelä-pohjalainen sananlasku ” vaikka olisi kuinka suuren talon poika, niin jos ei ole rahaa niin ei ole rahaa”.

Tällä arvioni mukaan tarkoitettiin tilannetta, vaikka elettään yli varojensa, pitää näyttää komialta. Tällainen tilanne on Seinäjoella ollut jo vuosia. Olemme ottaneet vuosittain velkaa lähinnä investointeihin.

Totuus on, että kaupungin oma velka on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja ensi vuonna kaupungin velka kasvaa n.10 milj. euroa ja on jo 287,1 milj. euroa, joka tarkoittaa jokaiselle kaupunkilaiselle 4486 euroa velkaa.

Kaupungin konsernivelka on myös erittäin tärkeä tietää, sillä se on kaupungin tytäryhteisöjen ottama velka. Pääosin velkaa on otettu vuokra-asunto rakentamiseen ja energiainvestointeihin. Huolestuttavaa on se, että Seinäjoella on toteutettu välttämättömiä peruspalveluinvestointeja kaupungin tytäryhtiön kiinteistö oy Seinäjoen Palvelutalot kautta. Näin on vältetty kaupunginvelan nousu ja velka on siirretty konsernivelkaa.

Vieraillessani Jyväskylässä valtiovarainvaliokunnan delegaatiossa, kysyin kaupunginjohtaja Timo Koivistolta, miten siellä toimitaan, kun meillä on tällainen malli. Hän kertoi, että päiväkoti-, koulu- ja hoivainvestoinnit tietenkin toteutetaan kaupungin talousarviosta. Onhan laina ja käyttökulut joka tapauksessa rahoitettava kaupungin toimesta. Konserni velkaa oli vuonna 2017 tilinpäätösten mukaan 8580 euroa/asukas ja velka kasvaa vuosittain.

Kaupungin kasvussa on ollut paljon hyvää. Väkiluku on kasvanut prosentin tahdissa, kun muutoin väki vähenee maakunnassa. Kaupunkikeskustan kehittymisessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia, jotka parantavat kaupunkikuvaa. Seinäjoelle on syntynyt runsaasti uusia työpaikkoja.

Nykyinen valtuusto hyväksyi kaupungin strategian, joka on kunnianhimoinen. Vuosikate 30 milj. euroon ja kaupunginvelka 4000 euroa/asukas ja konsernivelka 8000 euroa/asukas, valitettavasti talouden osalta strategia on epärealistinen.

Tältä osin olisi strategia viipymättä päivitettävä realistiseksi.

Harry Wallin

kaupunginvaltuutettu tarkastuslautakunnan pj.