Kolumni: Sydän vasemmalla, puoliso oikealla

Onko poliittiset laidat nykyään niin voimakkaita ja voimakkaasti näkyvissä, että ne vaikuttavat parisuhteeseen tai parisuhteen muodostamiseen. Sinkku ystäväni ovat antaneet esimerkkejä siitä, että deitti palstoilla on saatettu viikko tolkulla jutella ja on ollut molemmin puolin kiinnostusta, mutta poliittinen kanta on näkemättä erottaneet heidät toisistaan.

Olen pohtinut voiko parisuhde toimia, mikäli toisella on erilaiset näkökulmat ja poliittiset aatteet. Jos mietin asiaa ystäväpiiriin kautta. Huomaan, että usein toinen kumppaneista on poliittisesti aktiivisempi kuin toinen. Toinen saattaa usein tulla perässä sen mukaan mitä toinen on mieltä. Entäpä sitten kun kaksi erilaista poliittista näkökantaa kohtaavat? Se voi olla kiehtovaa, mikäli kummatkin ovat kiinnostuneita myös avartamaan omia ajatuksiaan. Sellaisille ihmisille suhde voi olla toimiva, jotka kaipaavat henkistä vastusta ja verbaalista älyllistä haastetta. Tällaisessa suhteessa molempien tulee olla vahvoja, etteivät unohda omia arvojaan.

Eriävät mielipiteet pitävät mielenkiintoa yllä ja tekevät keskusteluista syvällisempiä. Tämä toki, mikäli molemmat ovat valmiita kuulemaan ja kunnioittamaan toisen näkemyksiä. Kun päästään pisteeseen, että ymmärretään toisen näkökulmia, pääsemme rikastuttamaan ajattelutapojamme. Ajattelen, että tällaisissa keskusteluissa täytyy olla valmis myös myöntämään, mikäli ei ole johonkin asiaan kunnolla perehtynyt. Liittyvät asiat sitten ilmastopolitiikkaan tai peruspalvelujen turvaamiseen, on oltava valmis myös muuttamaan kantaa, mikäli se perustuu faktoihin.

Uskon, että parisuhde ei voi toimia, mikäli toisella on täysin erilainen arvomaailma. Suhteen toimiessa täytyy olla pari isoa yhteistä linjaa. Politiikka kertoo myös omista isoista arvoista. Pohdin miten erilaisten näkökulmien poliittiset piirit saattavat tuomita, mikäli onkin suhteessa erilaisen poliittisen taustan tai erilaisen näkemyksen omaavan henkilön kanssa. Toivoisin, että ei tuomittaisi kunhan suhde on turvallinen ja siinä saa olla oma itsensä, eikä toisen mielipiteitä käännetä aseeksi ristiriitojen sattuessa. Meidän tulisi toisinaan muistaa, että usein meillä on samat tavoitteet, mutta keinot on erilaiset. Ja mikäs siinä, olisihan se kiva tulla kokouksen jälkeen kotiin jos omiensa kanssa on otettu yhteen ja tietää että toinen voi kompata. Niin tai näin, huumorilla varmasti pääsee pitkälle.

Noora Knaapila

Seinäjoen vasemmiston 1. Varavaltuutettu

Feministi