Kolumni: Syyttömänä tuomittu

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Otan riskin.

Eletään syksyä 2015. Suomeen tunkeutui kymmeniä tuhansia nuoria miehiä idästä. He tulivat vieraaseen kulttuuriin ja vieraan lainsäädännön piiriin. Tapahtui kamalia asioita.

Syntyi tätä invaasiota vastustava liike, johon myös itse lähdin mukaan. Ryhdyin toimimaan tätä hulluutta vastaan. Minut leimattiin heti muukalaisvihamieliseksi, jopa rasistiksi. Siitä ei todellakaan ollut kysymys. Suhtauduin kriittisesti ilmiöön, en ihmisiin.

Maahan perustettiin vastaanottokeskuksia, myös Seinäjoelle. Tein valtuustoaloitteen, missä esitin keskuksen perustamisen tuomista valtuuston käsittelyyn. Aloite ei johtanut mihinkään... paitsi kahteen tutkintapyyntöön kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Poliisi tutki ja vastasi: Ei ole tapahtunut rikosta. Pyynnön esittäjä ei tähän tyytynyt, vaan valitti valtakunnansyyttäjälle, joka pani poliisit uudelleen asialle. Jotakin laitonta pitää löytyä. Olihan kyseessä persupoliitikko. Poliisin vastaus oli kuitenkin sama: Ei rikosta.

Eletään alkutalvea 2016. Seinäjoella järjestettiin turvapaikkapolitiikan vastainen mielenilmaus. Kaikki sujui rauhallisesti ja saimme poliisilta kiitokset hyvin hoidetusta ja asiallisesta tapahtumasta.

Ilkan päätoimittaja sen sijaan tuomitsi tapahtuman kolumnissaan leimaamalla meidät vihamielisiksi rasisteiksi sekä mafiaveljiksi ja -sisariksi ja vertasi maahanmuuttajia Karjalan evakkoihin.

Vastasin FB-sivullani näin: ”Irakilaisnuoret tulevat maahan raiskaamaan naisiamme ja tekemään muita tihutöitä, ja Takala vertaa heitä evakkoihin”.

Vuosien 2015–16 aikana maassa tapahtui kymmeniä raiskauksia ja lasten hyväksikäyttöjä, jopa veritekoja. Maahanmuuttajat olivat valtaosissa osallisina.

Seuraus kirjoituksesta oli 39 lehtijuttua Ilkassa ja Pohjalaisessa pääosin kuvien kera. Minusta tehtiin jo ennen oikeuden päätöstä syyllinen. Lopulta sain käräjäoikeudessa 25 päiväsakon tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Tuomion jälkeen iltapäivälehdet ja STT otsikoivat: ”Valtamäki toivoi ihmisten raiskaamista”. En ikinä ole toivonut kenellekään niin iljettävää rikosta, mitä raiskaus on.

Tämä tuomio ja sen aiheuttama kohu on seurannut minua joka paikkaan. Se on vaikeuttanut sekä poliittista toimintaani että työuraani toimittajana. Asia nostetaan esille aina sopivasti ennen vaaleja.

Menetin näiden tapahtumien seurauksena täydellisesti luottamukseni yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen.

Erkki Valtamäki

toimittaja, kaupunginvaltuutettu (ps.)