Kolumni: Täällä palaa! Mitä tehdään?

Jos olet tällä vuosituhannella osunut kuulemaan keskustelua lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista, varmasti tiedät, että on tärkeää ennaltaehkäistä.

Tiedät, että on kalliimpaa korjata rikkinäisiä ihmisiä kuin kasvattaa ehjiä. Tiedät, että sosiaali- ja terveydenhuolto nielee valtavasti rahaa, että nykyisin vain sammutellaan tulipaloja ja että ennaltaehkäisy olisi paljon, paljon halvempaa, mutta kukaan ei sitä tee.

Mutta kuinka moni tietää, mitä tuo ennaltaehkäisy oikeastaan on?

Sitä voi purkaa kysymällä, mitä hyvään elämään tarvitaan.

Ensimmäisenä tuli mieleen pari perustarvetta: Katto pään päälle. Turvaa, juotavaa ja syötävää. Terveydenhuolto sairauden sattuessa, vesi- ja viemäröintiverkosto. Niiden avulla suomalaiset pysyvät hengissä, eli ennaltaehkäistään kuolemaa. Tärkeä tavoite on sekin, oli etenkin sadan vuoden takaisessa Suomessa.

Kun 2020-luvun tarkoitus on ennaltaehkäistä huostaanottoja, mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä, perustarpeiden täyttäminen ei enää riitä. Siinä tarvitaan hyvän elämän pilareita:

Läheisiä, ystäviä tai muuta samanhenkistä seuraa. Tukiverkostoa.

Mielekästä tekemistä, omanarvontuntoa. Viihdykettäkin.

Aikaa. Mielenrauhaa. Unta.

Kyllä Suomessa ennaltaehkäiseviäkin palveluja on, sillä ilman neuvola-, koulu- ja päivähoitojärjestelmää ei muuta olisikaan kuin tulipaloja. Silti palaa ja räiskyy. Nämä entiset ennaltaehkäisyn keinot eivät riitä torjumaan tämän päivän ydinongelmia, kuten yksinäisyyttä, masennusta ja piittaamattomuutta.

Muutaman viikon takaisissa kuntavaaleissa lapset ja nuoret olivat esillä monien ehdokkaiden puheissa. Nyt, kun vaalit on käyty, olisi jokaisella paikkakunnalla syytä varmistaa, että lapset ja nuoret muistetaan vaalien jälkeenkin.

Semantiikassa on varsin hyvä lähtökohta tuolle keskustelulle. Kun puretaan palasiksi, mistä oikein puhumme, syntyy samalla perusteet kattavalle suunnitelmalle ennaltaehkäisevästä toiminnasta.

Miten perheet luovat turvaverkoston?

Miten taataan lapsiperheille aika, mielenrauha ja uni?

Missä tarjotaan mielekästä tekemistä ja viihdykettä lapsille, nuorille ja perheille?

Purettuna ennaltaehkäisy onkin helpompaa kuin voisi luulla.

Hyvin suunniteltu on tunnetusti puoliksi tehty. Nyt hommiin.

Henna Helmi Heinonen

MLL Seinäjoen puheenjohtaja, psykologi ja kirjailija