Kolumni: Tähänkö on tultu

Jo lapsena opimme, että hyvinvointivaltiomme perustuu tasa-arvoisuuteen. Suomalainen peruskoulu on yksi tärkeä osa sitä. Tutkimukset osoittavat, että lapset ovat tasa-arvoisessa asemassa, kun käyvät yhdessä perhetaustastaan riippuen samaa peruskoulua. Näin he kasvavat empaattisuuteen ja ajattelemaan sosiaalisesti ja tasa-arvoisesti.

Aikanaan kun peruskoulua lähdettiin rakentamaan, kokoomus oli yksi suurimmista vastustajista. Olemme joutuneet todistamaan, kuinka nykyisenkaltainen politiikka on lähtenyt murentamaan hyvinvoinnin perustukipilareita. Nyt on aika palauttaa koulutus keskiöön ja korjata leikkauksien aiheuttamat haitat ensi tilassa. Tämä tarkoittaa resurssien vahvistamista ja rahojen satsausta koulutukseen. Olen saanut opettajilta viestiä ympäri Suomen, että tilanne on huono varsinkin erityisopetuksen osalta. Tilanne on äitynyt niin huonoksi, että se vaikuttaa negatiivisesti myös ns.normiluokkien lasten oppimiseen.

Seinäjoella on aloitettu erityisopetuksessa olevien oppilaiden integrointi suoraan säästösyistä. Tämä on lähtökohtaisesti väärin. Integraatio on hyvä asia, jos se lähtee oppilaan tarpeista, ei säästösyistä. Koulutusleikkaukset vaikeuttavat myös henkilökunnan tilannetta ja vaikuttavat työssä jaksamiseen. Tiedän, että opettajat joustavat ja ovat varmasti innokkaina kokeilemaan uusia menetelmiä. Fakta on kuitenkin se, että resurssit ja jouston rajat tulevat jossain kohti seinään opettajillakin. Tästä samasta ilmiöstä olemme saaneet lukea lehdistä liittyen hoiva-alaan.

Seinäjoella erityisopettajien tilanne on eri kouluissa hyvin erilainen. Toivon, että myös vanhemmat ottavat tästä kopin ja ymmärtävät, mikä merkitys tällä on lapsen nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen. Raha on tietenkin se, joka ratkaisee näissä asioissa. Ovatko päättäjät miettineet loppuun asti, kuinka paljon tällainen koulutuspolitiikka aiheuttaa inhimillisiä haittoja ja taloudellista vahinkoa myös yhteiskunnalle?

Ihmettelenpä vain, miten Seinäjoella ollaan menty tähän suuntaan. Valtuusto kun on täynnä opettajia, kaupunginhallitusta myöten.

Noora Knaapila

Vasemmistoliitto, eduskuntavaaliehdokas