Kolumni: Taide uskaltaa, kun muut eivät

Seinäjoen taidehallin Siat – Pigs -näyttely on kiihkotonta katsottavaa. Se ei mässäile eläinten kärsimyksellä. Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan eläinteollisuutta käsittelevät teokset tarjoavat kuitenkin aineksia keskusteluun ja jättävät tilaa katsojan omille pohdinnoille ja tulkinnoille. Tätä taide parhaimmillaan on.

Otsikoissa valtakunnanmediaa myöten ollut joidenkin pohjalaispitäjien päätös kieltää koululaisten pääsy näyttelyyn on tympeä tuulahdus menneisyydestä. Kuulostaa pohjoiskorealaiselta meiningiltä. Ihmisten ei anneta nähdä ympäröivää todellisuutta, ei muodostaa siitä omia käsityksiään eikä ainakaan kertoa, mitä mieltä siitä ovat. Pelkäävätkö valtaapitävät, että ihmisillä, varsinkin nuorilla, on erilaisia mielipiteitä? Että kaikki eivät olekaan yhtä massaa?

Taiteilija Teemu Lehmusruusu sanoi Ylen Kulttuuricocktailissa (3.11.2021) taiteesta näin: ”Taide on sen hetkisen vaikeimmin käsiteltävän asian kohtaamista.” Yksi vaikeimmista ihmiskuntaa koskettavista asioista tällä hetkellä on ihmisen aiheuttama massiivinen ympäristötuho. Ruuantuotanto on iso osa sitä. On tärkeää, että taiteilijat käsittelevät sitä työssään rohkeasti ja että ihmiset pääsevät tuon taiteen äärelle. Seinäjoen taidehallia voi vain kiittää päätöksestä panna esille juuri tämä näyttely. Se on rohkea veto, kuten maakunnassa heränneestä vastustuksesta voi päätellä.

Vastustus ei kuitenkaan ole maakunnan koko kuva. Ei alkuunkaan. On meitä, joille on selvää, ettei nykymeno voi jatkua. Jos ihmiset eivät muuta tapojaan, luonnonvaraisten lajien sukupuuttoaalto on musertava. Siksi on selvää, että ruuantuotanto tulee muuttumaan. Yhdysvaltalaisten pikaruokaketjujen tulo Suomeen puolalaisine broilernugetteineen on viimeisiä ylilyöntejä, joiden jälkeen kohtuus kyllä voittaa. Näin toivon.

Kasvispainotteinen ruokavalio on tulevaisuutta. En silti heti usko täysin vegaaniseen maaseutuun. Eläintuotannolla on paikkansa jatkossakin, niin pitkä yhteinen historia meillä kotieläinten kanssa on. Eläintilat voivat myös lisätä luonnon monimuotoisuutta ja ylläpitää perinneympäristöjä. Eläintuotannon on kuitenkin oltava paljon nykyistä pienimuotoisempaa. Se olisi mieluisampaa niin eläimille kuin niiden hoitajillekin.

Taiteella on paikkansa muutoksen vauhdittajana.

Kirsi Haapamatti

vapaa kirjoittaja